Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Новий закон про вибори суттєво звужує права громадян

Політика 5502 перегляди

Опубліковано - 5.06.2007 14:47 | Всі новини | Версія для друку

Новий закон про вибори суттєво звужує права громадян
Новий закон про вибори суттєво звужує права громадян
Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, член БЮТ Євген Корнійчук вважає, що зміни, внесені до закону "Про вибори народних депутатів України", суттєво обмежують конституційні права українців в частині доступу до виборів.

«Норма про те, що голосувати за кордоном можуть лише ті громадяни України, які перебувають на консульському обліку, є дискримінаційною», - сказав він.

«На яких підставах парламентська більшість обмежила в правах тих громадян, які легально перебувають за кордоном, але не стали на консульський облік, чи тих, які нелегально перебувають за кордоном, але залишаються громадянами України? Наш обов’язок захистити права українців не залежно від їх статусу», - зазначив Євген Корнійчук.

«Стати на облік у консульстві можуть ті, хто виїхав на постійне проживання, на тимчасовий облік - ті, хто працює за довгостроковими контрактами, чи навчається. Але більша половина українців перебуває за кордоном у туристичних поїздках, відвідує родичів, чи працює нелегально. І вони стати на облік не можуть. На минулих виборах за кордоном проголосували набагато більше людей, ніж перебуває на консульському обліку. Вони б скористалися своїм конституційним виборчим правом і на цей раз, але прийнятий закон їх обмежив», - наголосив Євген Корнійчук.

Він переконаний, що ця норма вигідна для коаліції: «Абсолютно зрозуміло, що більшість громадян, які перебувають в західних країнах, є електоратом опозиції. Вони голосуватимуть за Блок Юлії Тимошенко і за „Нашу Україну”, і саме тому парламентській коаліції не вигідно давати їм доступ до виборчих дільниць».

Євген Корнійчук також зазначив, що ці питання не були об’єктом домовленостей, досягнутих під час перемовин Президента і прем’єра, як і багато інших питань, які були штучно включені до списку питань для голосування.

«Вперше в цьому законі з’явилася норма про обов’язкову 50% явку, яка робить вибори дійсними. Такого положення не існує в більшості законодавств демократичних країн світу. І через неможливість чесних людей проголосувати за відкріпними талонами, неможливість проголосувати на закордонних виборчих дільницях, тих хто не перебуває на обліку у консульстві, постає загроза того, що ці 50% можуть не набратися», - додав Євген Корнійчук.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.