Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кременчуцький край може з’явитись на карті України

Регіональні новини Регіон: Полтавська область 10701 перегляд

Опубліковано - 8.06.2007 15:55 | Всі новини | Версія для друку

Кременчуцький край може з’явитись на карті України
Кременчуцький край може з’явитись на карті України
Кременчуцький край, муніципальний центр, біосферно-ноосферний регіон – це варіанти назв нової територіальної одиниці, яка може з’явитись в майбутньому. Міська влада Кременчука закликає сусідні села, селища і містечка до вирішення проблем разом.

Представники семи сусідніх з Кременчуком регіонів обговорювали можливу концепцію майбутньої адміністративно-територіальної реформи. Об’єднати зусилля, аби на базі нашого міста та сусідніх сіл і містечок створити умови для якісно вищого рівня життя – як матеріального, так і духовного – як про те мріяв, наш видатний земляк, вчений-філософ Володимир Вернадський. Така ідея проекту «Кременчуцький ноосферно-біосферний регіон», що прозвучала днями під час обговорення за "круглим столом" у міськвиконкомі. На науковій конференції, що мала назву "Від регіональної політики – до регіонального самоврядування", приїхали керівники прилеглих до Кременчука міст та районів Кіровоградщини та Полтавщини. А також представник Міністерства регіонального розвитку та будівництва.

На зустрічі за «круглим столом» говорили про те, що гуртом краще жити, а об’єднання навколо Кременчука в один мегаполіс радіусом 50-60 кілометрів дозволить прилеглим районам краще вирішувати власні соціальні проблеми.

Одна з проблем – до 15 тисяч мешканців навколишніх районів й міст працюють в Кременчуці. Мешканці Світловодська та Власівки, приїжджають у Кременчук не лише за покупками. Вони хотіли б мати більш якісний сервіс, нормальне медичне обслуговування, хороші дороги…

Спільна проблема – міст через Дніпро, в будівництві якого зацікавлені всі.

«Перша конференція не стала млинцем. Люди зацікавились. І це дуже важливо, – вважає міський голова Кременчука Микола Глухов. – Я не ставлю питання, щоб Комсомольськ чи Світловодськ до нас приєднували. Хай вони вирішують свої питання. Може, Максимівка ближча до Світловодська… А Білецьківка, яка десь посередині і у себе нічого не має, може подумати. Куди люди їздять лікуватися? А на базар? І водогін люди хочуть мати. То ці ж питання треба вирішувати…»

Кременчуцьким починанням зацікавились в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва, де теж займаються адміністративно-територіальною реформою.

Свою думку "за" висловлює і начальник земельного управління Полтавської облдержадміністрації Григорій Шарий. Серед його закликів – слід йти до створення кременчуцького краю. "Сусідні райони пов’язані з Кременчуком. Тож об’єднання було б цілком можливим," – каже він. Науковці пропонують втілити ідеї академіка Вернадського в якісно новому підході до освіти та виховання майбутніх поколінь.

Резюме обговорення – в протоколі про наміри.

За ним: Центр майбутнього регіону – Кременчук, а до нього тяжіють міста Світловодськ, Комсомольськ та райони – Кременчуцький, Глобинський, Козельщанський, Онуфріївський, Світловодський. За попередніми оцінками, на реалізацію задуму піде щонайменше чотири роки. Перший етап – соціологічні дослідження та громадські слухання. Другий – прийняття рішення на сесіях місцевих рад про підтримку проекту. Далі піде мова про наукове забезпечення та спільну підготовку, з Міністерством регіонального розвитку пропозиції, до Кабінету Міністрів... Наступним буде внесення проектів відповідних законів до парламенту.

Коментарі:

Микола Глухов, міський голова Кременчука:
– Кожне місто повинно розвиватися. А кожен населений пункт, який поруч – супутник цього міста. Й основні послуги отримує в місті. Тому сьогодні треба знайти найкращу модель співіснування. Щоб не хтось сказав, як нам далі жити, а ми на місці, з урахуванням думки людей, знайшли найбільш прийнятний варіант. На сьогодні є генеральний план, який передбачає розширення меж міста. І це питання треба вирішувати, спілкуючись із районною радою, з представниками тих сільських громад, які живуть поруч з Кременчуком. Та ми ставимо питання так, як воно ставилось у державі: треба проводити й територіальну реформу. Як програму-мінімум, ми хотіли б, щоб нас зрозуміли в міністерстві й дозволили Кременчуку і Комсомольську працювати над цією проблемою. Професійно працювати. Бо поки-що ми працюємо по-дилетантськи. Треба взяти людей, які би працювали не лише з головами сільських чи міських рад, а й з депутатами, а через депутатів – з населенням. Людям треба розповісти, де їм краще житиметься – окремо чи разом. Як сказав Г.Шарий, на Заході кожне місто від останнього двору ще має 100 кілометрів своєї території.

*** «В останній час встановилася біосфера, яка стрімко змінюється під впливом наукової думки – змінює явища життя, геологічні процеси, енергетику планети. Джерело енергії, що захоплюється розумом, в енергетичну епоху життя людства, в яку ми входимо, – практично безмежне.... Ім'я нової епохи – ноосфера». Академік В. Вернадський.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.