Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Зелені Свята – одна з найяскравіших українських традицій

Духовний світ Регіон: м.Київ 17602 перегляди

Опубліковано - 9.06.2006 20:04 | Всі новини | Версія для друку

Зелені Свята – одна з найяскравіших українських традицій
Зелені Свята – одна з найяскравіших українських традицій
В цьому Ви зможете переконатися, скориставшись нагодою побачити неймовірно гарні, співочі, по-справжньому магічні дійства, пов’язані із Зеленими Святами. А разом з вами на фольклорну виставу завітають маленькі глядачі - вихованці близько 10-ти дитячих будинків та інтернатів Київської області.

Виставу гратиме дитячий фольклорний автентичний гурт “Дай Боже!” цієї неділі, 12 червня о 14:00 в Малій залі Київського академічного молодого театру, що на Прорізній, 17.

«Ці обряди – невід’ємна частина нашої духовності. І ми повинні її зберегти, передати підростаючим поколінням. Це неправда, що сучасних дітей не цікавлять народні традиції. Варто просто прийти і подивитися на наші концерти, – коментує програму керівник гурту «Дай Боже» Ольга Мельник. – Адже не лише глядачі, але й самі артисти – це діти!»

Доброчинний захід проводить фестиваль «Червона рута» у рамках підтримки української національної культури та відродження забутих традицій серед підростаючого покоління за сприяння ЗАТ «Крафт Футдз Україна».

Що нам, сучасним українцям, відомо про Зелені свята? Напевно, більшість згадає запашні оберемки любистку, очерету й м’яти, якими ми, подекуди, ще прикрашаємо цими літніми днями свою оселю. А між тим, Зелені свята – одне з найцікавіших, найбагатших наших українських свят і корінням сягає у дохристиянські часи. Зелені свята пов’язані з віруваннями у сили природи і духів води, землі та повітря.

Раніше Зелені свята тривали кілька днів і мали такі обрядові складові, як «Завивання вінків», «Клечальну суботу», «Клечальну неділю» чи «П’ятидесятницю», були «Русалки», «Проводи русалок», тощо.

Виявляється, традиція ходити по хатах і віншувати односельцям достаток, здоров’я і багатий врожай, стосувалася не лише Зимових свят. На Зелені Свята також молодь ходила ватагами, співали пісень-віншувань під вікнами, дарували господарям символічний оберемок зелені – на врожай і приріст худоби.

Так само, як на Великдень, на Зелені Свята наші предки робили крашанки – виключно за допомогою відвару з цибулі, аби набули темно-червоного кольору. У ці ж дні згадували померлих, душі яких, за давніми віруваннями, приходили до своєї рідні і ховалися у клечані – зеленому гіллі.

У виставі використовується музичний, поетичний та хореографічний матеріал, який збирався протягом багатьох років під час фольклорних експедицій по всій Україні і виконується виключно гуртом „Дай Боже”.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.