Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Холодна війна-2. Росія припиняє дію Договору про звичайні озброєні сили в Європі

Світ навколо нас 5216 переглядів

Опубліковано - 14.07.2007 23:25 | Всі новини | Версія для друку

Холодна війна-2. Росія припиняє дію Договору про звичайні озброєні сили в Європі
Холодна війна-2. Росія припиняє дію Договору про звичайні озброєні сили в Європі
Росія припиняє дію Договору про звичайні озброєні сили в Європі. Відповідний Указ "Про припинення Російською Федерацією дії Договору про звичайні озброєні сили в Європі і пов'язаних з ним міжнародних договорів" підписав сьогодні Президент Путін.

Текст указу обнародувала сьогодні прес-служба президента РФ.

Раніше Москва вже заявляла про готовність ввести мораторій на виконання договору, якщо його не ратифікують всі країни НАТО.

Як указується в документі, Указ прийнятий "у зв'язку з винятковими обставинами, що відносяться до змісту Договору про звичайні озброєні сили в Європі від 19 листопада 1990 р., зачіпають безпеку Російської Федерації і що вимагають вживання невідкладних заходів".

Крім ДОВСЕ, в Указі мовиться про пов'язані з договором Угоди про максимальні рівні для наявності звичайних озброєнь і техніки Народної Республіки Болгарії, Угорської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Чеської і Словацької Федеральної Республіки, підписаного в Будапешті 3 листопада 1990 року, і Документа, узгодженого державами-учасниками ДОВСЕ, що є додатком до Підсумкового документа першої конференції з розгляду дії ДОВСЕ і Підсумкового акту переговорів про чисельність особового складу, таких, що пройшли у Відні 15-31 травня 1996 року.
Міністерству закордонних справ РФ доручено направити депозитаріям вказаних міжнародних договорів і державам-учасникам повідомлення про припинення дії цих договорів.

Дія ДОВСЕ і цих угод припиняється через 150 днів з дати отримання повідомлень. Указ вступає в силу з дня його підписання.

Відповідно до закону Глава держави після ухвалення рішення про припинення ДОВСЕ "негайно інформує палати Федеральних Зборів і вносить до Держдуми проект відповідного федерального закону", мовиться в довідці до Указу.

У документі пояснюється, що Росія припинила дію ДОВСЕ "до тих пір, поки країни НАТО не ратифікують Угоду про адаптацію і не почнуть сумлінно виконувати цей документ".

У документі до виняткових обставин відноситься те, що що приєдналися в недавній час до НАТО країни ухиляються від оформлення змін у складі груп держав-учасників ДОВСЕ. В результаті розширення альянсу перевищені "групові обмеження ДОВСЕ".

Крім цього, плановане розміщення на території Болгарії і Румунії звичайних озброєнь США "негативно впливають" на дотримання групових обмежень ДОВСЕ.
У документі наголошується невиконання поряд країн-учасниць Договору політичних зобов'язань про прискорену ратифікацію адаптованого ДОВСЕ.

"Підсумки надзвичайної конференції і консультацій по лінії Ради РОСІЯ-НАТО показують, що країни альянсу продовжують пов'язувати початок ратифікації адаптованого ДОВСЕ з виконанням Росією "стамбульських домовленостей. Вони також ігнорують ... конкретні російські пропозиції по виведенню ДОВСЕ з кризи, обмежуючись обіцянками обговорити їх пізніше, вступи вступу адаптованого ДОВСЕ до сили. Ситуація, що склалася, робить необхідним вживання заходів по припиненню дії Договору", - мовиться в документі.

Нагадаємо, Стамбульські угоди припускають вивід Росією військ з Грузії і Придністров'я. За оцінкою НАТО, Росія не виконала всіх стамбульських зобов'язань.

З юридичної точки зору припинення участі Росії в ДОВСЕ повинне бути обговорене на засіданні парламенту, оформлене у вигляді закону, який повинен пройти Раду Федерації, і лише після цього він може бути підписаний президентом. Але пропозиція Володимира Путіна в ході його звернення до Федеральних зборів про оголошення мораторію на виконання вимог ДОВСЕ викликало аплодисменти присутніх, які президент порахував за схвалення своїх слів. І, як говорять військові, ці аплодисменти і відмову НАТО погодитися з вимогами Москви досить, щоб такий указ з'явився. У разі повного виходу Росії з договору, якщо це все-таки буде потрібно, такий закон обов'язково буде.

Держдума може зібратися на позачергове засідання для ухвалення законопроекту про ДОВСЕ

Віце-спікер від ЛДПР Володимир Жиріновський пропонує зібрати позачергове засідання Держдуми для ухвалення внесеного президентом Росії в нижню палату парламенту законопроекту про припинення ДОВСЕ.

"Вся фракція ЛДПР однозначно голосуватиме "за", і ми готові зібратися на позачергові збори Держдуми і ратифікувати", - сказав Жиріновський.

Віце-спікер назвав "своєчасним і правильним" рішення Росії припинити свої зобов'язання за договором.
"Захід нічим відповісти нам не зможе, оскільки вони, на відміну від нас, коли договір діяв, не скорочували озброєння, а нарощували", - сказав віце-спікер від ЛДПР.

Жиріновський пропонує підсилити російське угрупування на напрямі Калінінграда, Северо-кавказськом військовому окрузі, на Кавказі, Прибалтиці і в Сибіру. "Ми повинні відчувати себе спокійно і упевнено", - сказав Жиріновський.

Коментарі російських політиків

Колишній секретар Ради безпеки Росії, депутат Державної Думи Андрій Кокошин вважає, що припинення дії ДОВСЕ продиктоване необхідністю вживання конкретних заходів військового характеру в ситуації, що склалася в Європі
.
"Інтереси національної безпеки вимагають, щоб ми розглянули цілий комплекс заходів військового характеру з урахуванням неконструктивної поведінки західних країн відносно даного Договору", - заявив Кокошин.

За його словами, "Росія ще в 90-і роки попереджала західні країни, що Договір повинен виконуватися всіма сторонами, у тому числі і членами НАТО".

"Спочатку розширення НАТО на схід суперечило духу цього Договору, цим і була закладена під нього (ДОВСЕ) міна", - сказав Кокошин. Він нагадав, що останнім часом Росія зробила активні дипломатичні зусилля, щоб виправити положення, коли європейські країни не виконують положення Договору. Проте, як відзначив Кокошин, належній реакції західних країн на ці зусилля не послідувало.

"Логічно, що в зв'язку з цим Російській Федерації припинила участь в Договорі", - сказав депутат. За його словами, "це ще одне серйозне попередження для європейських партнерів і для США".

Перший заступник голови Комітету Держдуми по безпеці Михайло Грішанков (фракція "Єдина Росія") назвав рішення президента Росії припинити дію ДОВСЕ обгрунтованим.

"Рахую прийняте сьогодні президентом Росії рішення про припинення дії ДОВСЕ абсолютно логічним. Адже нові члени НАТО залишаються за його рамками, тоді як Росія практично поодинці виконувала всі свої зобов'язання по цьому документу", - сказав Грішанков.

Він нагадав, що спочатку про таку можливість президент Росії заявив ще в своєму Посланні Федеральним Зборам, а пізніше заявив про це на саміті "великої вісімки".

Грішанков не виключив і вірогідність того, що партнери Росії за Договором дуже хворобливо сприймуть це рішення Росії. "Допускаю, що на Заході буде достатньо хвороблива реакція на це рішення президента Росії, але вони (інші члени ДОВСЕ) повинні серйозно сприйняти наші аргументи", - підкреслив російський парламентарій.

"Чомусь стало правилом з боку Заходу не виконувати свої зобов'язання", - заявив колишній глава ФСБ, депутат Держдуми "единоросс" Микола Ковальов.

На його думку, ратифікація внесеного Президентом документа не викличе ніяких питань у парламентаріїв і пройде гладко.

"Це крок здоровий і зважений з боку Росії, який говорить Заходу, що якщо ви не виконуєте домовленості, то ми теж автоматично знімаємо з себе всі зобов'язання", - сказав він.

По словах Ковальова, в ситуації, що склалася, коли договір про звичайні Озброєні сили в Європі систематично порушувався, іншого виходу для Росії просто не було. Як вважає депутат, продовжуючи діяти в рамках ДОВСЕ, наша країна робила б поступку за поступкою.

У Раді Федерації не виключають виходу Росії з ДОВСЕ, у випадку якщо інші країни - учасники Договору не виконають узяті на себе зобов'язання в рамках цього документа.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.