Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів

Національне питання 12465 переглядів

Опубліковано - 21.06.2006 08:33 | Всі новини | Версія для друку

В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів
В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів
В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів - їм не дозволяють робити фотографію із хусткою на голові. Адже в країні дедалі популярнішим стає вбиратися у хіджаб.

Хумай Газанова почала носити хіджаб - традиційну для жінок-мусульманок хустку - п'ять років тому. Родичі та друзі жінки схвалили її рішення. Однак це значно вплинуло на її життя - Хумай відтоді не має жодних документів.

Хумай Газанова, мешканка Баку:
- Коли тобі говорять: достатньо зняти хіджаб лише один раз, сфотографуватися, і все - цьому не можна вірити. Я знаю дівчат, які так і зробили. Тепер кожного разу, коли вони показують свої документи, їх змушують знову знімати хіджаб та показувати своє обличчя. Усе це тисне на внутрішній світ жінки.

І хоча переважна частина азербайджанців сповідує іслам, офіційно Азербайджан є світською державою. Тому в країні вимагають фотографуватися на паспорт із непокритою головою. В результаті більше десяти тисяч азербайджанок не можуть отримати документи. Через це вони не взмозі подорожувати за кордон чи легально працювати.

Кемаля Гузейнова, мешканка Баку:
- Перед жінками, які носять хіджаб, постає безліч штучних проблем. Попри те, що Конституція не забороняє подібної демонстрації своїх вірувань, насправді це є приводом для всебічного утиску прав таких жінок. Наприклад, коли я влаштовувалася на роботу в приватну фірму, мені дуже ввічливо пояснили, що їм не потрібні жінки, які носять хіджаб.

Влада Азербайджану по-різному пояснює вимогу фотографуватися на документи з непокритою головою. Одні чиновники говорять, що це полегшує ідентифікацію людини, інші ж стверджують, що таким чином країна урівнює права усіх своїх громадян, не виділяючи будь-які релігійні групи. Унаслідок цього мусульманські жінки Азербайджану говорять: вони змушені вибирати між прагненням зберегти власну гідність та бажанням отримати всі привілеї громадянина країни.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.