Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ізраїль відхилить прохання Ющенка визнати Голодомор геноцидом?

Політика 4148 переглядів

Опубліковано - 13.11.2007 11:39 | Всі новини | Версія для друку

Ізраїль відхилить прохання Ющенка визнати Голодомор геноцидом?
Ізраїль відхилить прохання Ющенка визнати Голодомор геноцидом?
Сьогодні Президент України розпочинає триденний візит до Ізраїлю, де з-поміж іншого спробує донести до ізраїльської влади та народу значення трагедії Голодомору 1932-1933 рр. Однак, ізраїльські політики та історики не висловлюють підтримку наміру Віктора Ющенка щодо визнання Голодомору геноцидом українців.

Cеред основних завдань візиту, що розпочинаєтьяс сьогодні, Віктор Ющенко бачить сприяння „донесенню до керівництва та громадськості Ізраїлю значення трагедії Голодомору 1932-1933 років та інших історичних подій”. Про це повідомляє прес-служба Президента.

Однак, у міністерстві закордонних справ Ізраїлю вважають, що очікуваний заклик Віктора Ющенка навряд чи принесе миттєві результати. Зокрема, такої точки зору дотримується голова департаменту країн Євразії у МЗС Ізраїлю Гері Корен.

Він вважає, що Єрусалим вже зробив перший крок до визнання української трагедії, коли 2003 року підтримав спеціальну заяву делегацій країн-членів ООН щодо 70-х роковин Голодомору. Разом з тим чотири роки тому слово "геноцид" в оригіналі заяви було замінено на формулювання "національна трагедія".

Гері Корен зауважує, що в Ізраїлі пропонують не провадити двозначних паралелей між історичними трагедіями різних народів, єврейського, українського, вірменського тощо, позаяк трагедія кожної нації є унікальною.

Свої застереження щодо ініціативи українського Президента домогтися визнання трагедії Голодомору геноцидом висловив і відомий ізраїльський історик, екс-директор музею «Яд-Вашем» Іцхак Арад. За його словами, «Великий голод» 1930-х років мав радше класову, ніж національну складову.

Нещодавно відома ізраїльська газета «Хаарец» повідомляла, що ізраїльський уряд збирається відхилити прохання президента Ющенка, оскільки не хоче псувати відносин з Росією.

Аби дати можливість історикам дійти згоди, найближчим часом планується проведення першого українсько-ізраїльського історичного діалогу за участю провідних істориків від обох держав.

Як повідомлялося, Віктор Ющенко планує провести в Ізраїлі три дні, з 13 по 15 листопада. У ході візиту передбачається зустріч Віктора Ющенко із з активом Всеізраїльського об’єднання вихідців з України та представниками української громади, обговорення політичних та торговельно-економічних питань, підписання низки документів, зокрема щодо співробітництва в організації Євро 2012.

Також Глава Української держави зустрінеться із Президентом Ізраїлю Шимоном Пересом. Під час відвідання Палестинської Національної Автономії Віктор Ющенко проведе зустріч із її президентом Махмудом Аббасом та покладе вінок до монумента Ясіру Арафату.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.