Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У 2008 році ядерний мініреактор можна буде поставити вдома

Технології 7989 переглядів

Опубліковано - 25.12.2007 03:05 | Всі новини | Версія для друку

У 2008 році ядерний мініреактор можна буде поставити вдома
У 2008 році ядерний мініреактор можна буде поставити вдома
Японська компанія Toshiba розробила новий клас ядерних мікрореакторів, який може використовуватися для постачання електроенергією окремих квартирних і офісних приміщень або одноповерхових кварталів.

Новим реактором, який зовні виглядає як циліндр висотою 6,5 метрів і діаметром 2 метри, можуть зацікавитися віддалені ізольовані поселення і общини, малий бізнес, або навіть кондомініуми мешканців, яким набридло миритися зі свавіллям місцевого постачальника енергії і які хочуть власноруч контролювати енергозабезпечення своїх будинків. Toshiba очікує встановити перший ректор в Японії в 2008 році, а в 2009 вийти з новинкою на ринок Європи і Америки.

Як заявляє Toshiba, цей реактор абсолютно надійний, а його робота повністю автоматизована і виключає перегрів. На відміну від традиційних ядерних реакторів новий мікрореактор не використовує стрижні регулювання потужності реактора за допомогою яких ініціюється ядерна реакція. Натомість використовується нова революційна технологія, яка для керування реакцією застосовує резервуари з рідким літієм-6, ізотопом металу, який ефективно поглинає нейтрони. Реактор здатний працювати в повністю автоматичному режимі протягом 40 років. При цьому вартість одного кіловата енергії коштуватиме всього 5 центів, що майже в два рази менше, ніж вартість енергії в електромережі. Таким чином, за грубими підрахунками операційні витрати на реактор в рік становлять близько $87 500 і близько $3,5 млн. за весь час експлуатації.

З одного боку, в Європі, США і Японії знайдеться немало забезпечених людей, які захочуть похвалитися перед друзями власним реактором в підвалі особняка. Проте не все так просто, як про це повідомляє Toshiba. Мікрореактор, що представлений як новинка, називається RAPID-L. Реактор задумувався як джерело енергії для автономної станції на Місяці, і крім 200 кіловат електроенергії він видає 5 мегават теплової енергії, яку теж необхідно утилізувати. Такої кількості тепла вистачить, щоб протягом 40 років обігрівати 200 будинків. Втім, якщо багатій людині захочеться купити такий реактор, вона цілком може використовувати його тепло для обігріву футбольних майданчиків з природним покриттям де-небудь на Чукотці.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.