Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


МЗС: Росія втручається у внутрішні справи України

Політика 16979 переглядів

Опубліковано - 24.03.2006 15:25 | Всі новини | Версія для друку

В Міністерстві закордонних справ України коментар Департаменту інформації і преси МЗС Росії про надання російській мові статусу регіональної розцінюють як неприховане втручання у внутрішні справи нашої держави і спробу вчинення зовнішнього впливу на українське суспільство напередодні виборів у Верховну Раду України.

Як говориться в коментарі керівника прес-служби МЗС України Василя Філіпчука, лінія російської сторони на фактичну участь у внутрішньополітичній дискусії, яку заради власної передвиборчої вигоди нав'язують українській громадськості певні політичні сили, є неприйнятною. Особливе обурення викликає застосування російським зовнішньополітичним відомством подвійних стандартів, адже унітарній державі Україні, титульна нація якої – українці - становить переважну більшість її населення, ззовні нав'язують використання російської мови за рахунок державної. І це в той час, коли в самій Росії – багатонаціональній федеральній державі – фактично нехтують правами національних меншин на використовування своєї рідної мови, зазначається в коментарі.

Як інакше можна розцінювати розпорядження голови уряду РФ Михайла Фрадкова від 5 вересня 2005 року, яким була затверджена Концепція федеральної цільової програми «Російська мова (2006-2010)». Її головним стрижнем розглядається об'єднання народів Росії як єдиної нації саме за допомогою російської мови, знання і використання якої є обов'язковим для всіх громадян Російської Федерації. Крім того, відповідно до Закону РФ «Про російську мову» (прийнятий в травні 2005 р.), російська мова як державна мова РФ «підлягає обов'язковому використанню, у тому числі і у сфері судочинства».

Тобто, зауважив керівник прес-служби МЗС України, йдеться про створення повноцінних умов для розвитку тільки російської мови. «А як же мови 160 націй і народностей, що проживають в Росії? Тому, мабуть, і дотепер не чутно про ратифікацію російською стороною підписаної у 2001 році Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», наголошується в коментарі.

Україна своєю чергою демонструє світові міжнаціональну толерантність і демократичний підхід. Відповідно до Конституції (стаття 10) державною мовою є українська мова; а держава гарантує вільний розвиток, використання і захист російської мови, інших мов національних меншин.

Загальновідомими є факти задоволення мовно-освітніх і інформаційних потреб етнічних росіян України, які становлять 17,3% населення країни. В Україні діє 1 тис. 411 російськомовних шкіл і 2 тис. 109 двомовних українсько-російських шкіл; а російську мову як предмет вивчають близько 1,5 млн. учнів, факультативно – майже 200 тис. учнів. Щорічно в Україні видається російською мовою 2 тис. 343 найменування періодичних видань, 3 тис. 834 найменування російською та іншими мовами національних меншин, вільно транслюються програми російських телеканалів, повідомляє «УНІАН».

Водночас факти свідчать про критичний стан із задоволенням гуманітарних потреб українців Росії, які є третьою за кількістю національною групою. Відсутність українських державних загальноосвітніх шкіл, шкіл з вивченням хоча б окремих предметів українською мовою, хоча б одного загальноросійського українського періодичного видання, не кажучи вже про театри, радіо- і телеканали, зволікання протягом довгого часу з відкриттям єдиної бібліотеки української літератури в Москві – таким, на жаль, є «мовний плюралізм» у виконанні сучасної російської влади, говориться в коментарі.

Україна неодноразово закликала російську сторону дотримуватися принципів паритетності і збалансованості у сфері задоволення мовних потреб українців в РФ і росіян в Україні. Незважаючи на це, російська сторона, системно ігноруючи гуманітарні права українців Росії, постійно намагається політизувати питання російської мови, спекулює «російськомовним населенням» (в Україні поки що всі володіють російською мовою) і так званими «співвітчизниками» в Україні, відзначає керівник прес-служби МЗС.

А тому українська сторона засуджує спроби кон'юнктурно загострювати питання про т.зв. «російськомовних громадян України» і вважає заклики визнати «особливий статус» російської мови в окремих регіонах нашої держави незаконними і провокаційними.

МЗС України закликає російську сторону припинити будь-які політичні спекуляції стосовно мовних питань і повернутися до конструктивного міждержавного діалогу на основі добросусідства, невтручання у внутрішні справи, взаємності і дотримання міжнародних стандартів».

Як повідомлялось раніше, 21 березня на сайті МЗС Росії з'явився коментар, в якому наголошується, що в Міністерстві закордонних справ Російської Федерації сподіваються, що російська мова отримає статус регіональної не тільки в Харківській області, але й в інших регіонах. «Хотілося б вірити, що це рішення Харківської міськради реально позначиться на ситуації з визнанням прав російської мови не тільки в Харківській області, але й в інших регіонах України», - говориться в коментарі. В МЗС вважають, що цього чекають не тільки харків'яни, для 65-70% яких російська мова є рідною, але і мільйони інших російськомовних громадян України, органи місцевого самоврядування, українська інтелігенція.

На підтвердження в коментарі наводяться дані соціологічних опитувань, при цьому не вказано, ким вони проводилися. Так, згідно з опитуваннями, на сході України 93% респондентів вважають за необхідне надати російській мові статус державної і лише 6% опитаних не згодні з цим. На півдні України ідею надання російській мові статусу державної уже підтримали 80% населення. Зростає кількість таких людей в Центральних і Західних регіонах України, стверджують в МЗС РФ.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.