Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Заяви Президентів про кінець газової війни виявилися передчасними

Газоват 8183 перегляди

Опубліковано - 15.02.2008 12:32 | Всі новини | Версія для друку

Заяви Президентів про кінець газової війни виявилися передчасними
Заяви Президентів про кінець газової війни виявилися передчасними
Попри заяви Президента Путіна, українська труба ГТС виявилася не тільки не іржавою, а й намащеною золотим медом.

"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" не змогли затвердити нову угоду про постачання газу в Україну – переговори відкладені і переведені на рівень заступників голів компаній. Як з'ясувалося, анонсоване у вівторок перемир'я Росії і України по газу залишило між країнами цілу низку неузгоджених питань.

Проте Україні вже поставлені нові дедлайни. Нову схему постачань необхідно оформити до 1 квітня, а виплатити $1 млрд боргу – до 14 березня. Інакше знову постане питання про скорочення постачань газу.

У четвер голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина привіз голові правління "Газпрому" Олексію Міллеру хороші новини - українська компанія погасила $105 млн. з боргу в $1 млрд. Очікувалося, що за підсумками цієї зустрічі в "Газпромі" буде підписано угоду про розвиток відносин у газовій сфері між двома компаніями. Але переговори затягнулися. "Українська сторона узяла паузу до наступного тижня, щоб все ретельно прорахувати", – пояснив замначальника департаменту "Газпрому" Сергій Купріянов.

У "Нафтогазі" додали, що переговори переведені на рівень заступників голів компаній - Валерія Голубєва і Ігоря Діденка.

Про врегулювання газового конфлікту у вівторок оголосили Президенти Росії Володимир Путін і України Віктор Ющенко. У "Газпромі" роз'яснили схему: монополія найближчим часом створює з "Нафтогазом" два СП, які замінять нинішніх посередників з продажу газу - Rosukrenergo і "УкрГаз-Енерго".

Проте після повернення до Києва 13 лютого Віктор Ющенко говорив, що "до кінця року на ринку збережуться де-юре ті структури, які на сьогодні мають контракти". У прес-службі "Нафтогазу" підтверджують, що дата створення нових СП не визначена, і процес "може продовжитися до кінця року". У "Газпромі" ж називали коротші терміни - до двох тижнів, а нову угоду з "Нафтогазом" збиралися підписати вчора.

Проект угоди про розвиток відносин в газовій сфері, припускає створення аналога Rosukrenergo в Швейцарії. Робоча назва компанії – Rosukrgaz АG. За даними джерел, близьких до переговорів, це питання не викликало розбіжностей. "УкрГаз-Енерго" російська сторона запропонувала не міняти, а просто викупити у Rosukrenergo половину його акцій. Україна, що вже володіє 50% в "УкрГаз-Енерго", повинна була відмовитися від права вирішального голосу, яке їй сьогодні належить. Проте українська сторона виступила різко проти збереження "УкрГаз-Енерго".

Крім того, проект угоди передбачає, що нове СП продаватиме не тільки весь імпортний, але і весь газ, що здобувається на Україні. За документом, "Нафтогаз України" повинен забезпечити другому СП контракти з кінцевими споживачами на 2009-2028 роки за формулою ціни, що враховує вартість газу на кордоні, транспортні витрати і маржу в $5 при продажі 1 тис. кубометрів. Таким чином ціна газу для України цього року повинна збільшитися до $184,5 за тисячу кубометрів. При цьому "Газпром" ставить умову 100% передоплати з боку споживачів. У колишньому контракті такої вимоги не було.

Є й інші розбіжності. Згідно з анонсованими у вівторок домовленостями, "Нафтогаз України" оформить одержаний з початку року газ за прямим контрактом з Rosukrenergo по $179,5 за тис. кубометрів (ціна на внутрішньому ринку – по $240 за тис. кубометрів), минувши "УкрГаз-Енерго". Проте російський Президент Володимир Путін вчора заявив: "Ми наполягаємо, щоб частина газу, поставлена Україні на початку року, була поставлена за цінами російського газу (у проекті угоди – $320 за тис. кубометрів), а не середньоазіатського".

Україна споживає 75-78 млрд. кубометрів газу. Промисловість споживає 30 млрд. кубометрів, населення 20 млрд кубометрів і теплокомуненерго 25-28 млрд кубометрів. За рік країна імпортує 50-55 млрд кубометрів палива. З 2006 року газ в країну поставляло RosUkrEnergo (RUE) з Туркменії, Казахстані і Узбекистані. Промисловим споживачам його продавала дочка RUE – ЗАТ "УкрГаз-Енерго", теплокомуненерго і населенню дочка "Нафтогазу" – "Газ України".

"Газпром" намагається запобігти затягуванню переговорів, встановивши для України нові дедлайни. У проекті угоди вказано, що якщо до 1 квітня не будуть створені нові СП, продовжить дію стара схема.

Таким чином "Газпром" намагається не втратити доходи від продажів на внутрішньому ринку України через те, що "УкрГаз-Енерго" вже фактично виключене з схеми. За боргами дедлайн ще суворіший. Вони повинні бути погашені до 14 березня, інакше, впродовж тижня російська монополія знову поставить питання про скорочення подачі газу в Україну.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.