Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Уряд роз'яснив Балозі, що кришувати Космоса треба грамотно

Влада 5296 переглядів

Опубліковано - 13.03.2008 00:06 | Всі новини | Версія для друку

Уряд роз'яснив Балозі, що кришувати Космоса треба грамотно
Уряд роз'яснив Балозі, що кришувати Космоса треба грамотно
Як і обіцяла прем'єр Тимошенко, урядові правники оприлюднили правові підстави рішення про подання Президенту Ющенку на звільнення Черновецького з посади голови столичної адміністрації.

Кабінет Міністрів України, зважаючи на численні порушення законодавства з боку керівництва Київської міської держадміністрації та її голови, встановлені під час проведення перевірки центральними органами виконавчої влади, та беручи до уваги інформацію Генеральної прокуратури України, інших правоохоронних органів, прийняв на засіданні 12 березня 2008 р. рішення щодо внесення Президентові України подання про звільнення Черновецького Л.М. з посади голови Київської міської держадміністрації.

Зазначене рішення ґрунтується на таких правових підставах.

1. Відповідно до частини четвертої статті 118 Конституції України, частини другої статті 25 Закону України „Про Кабінет Міністрів України” та частини другої статті 8 Закону України „Про місцеві державні адміністрації”, голови місцевих держадміністрацій, у тому числі голова Київської міської держадміністрації, призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів.

Питання про внесення подання щодо призначення на посаду та звільнення з посади голів місцевих державних адміністрацій розглядаються на засіданнях Уряду.

2. Частиною першою статті 118 Основного Закону встановлено, що виконавчу владу в областях і районах, містах Києві і Севастополі здійснюють місцеві держадміністрації.

Відповідно до частини другої зазначеної статті, особливості здійснення виконавчої влади у місті Києві та Севастополі визначаються окремими законами.

3. Частина друга та четверта статті 118 Конституції є самостійними нормами. При цьому частина друга не передбачає особливостей процедури звільнення з посади голови Київської міської держадміністрації стосовно встановленого частиною четвертою цієї статті загального порядку, оскільки в частині другій йдеться лише про особливості здійснення, тобто функціонування, виконавчої влади у місті Києві.

4. Згідно із Законом України „Про столицю України – місто-герой Київ” та рішенням Конституційного Суду України від 25 грудня 2003 р. № 21-рп/2003 (справа про особливості здійснення виконавчої влади та місцевого самоврядування у м. Києві), міська держадміністрація єдиний в організаційному відношенні орган, який виконує функції виконавчого органу міської ради та паралельно функції місцевого органу виконавчої влади.

5. Кабінет Міністрів, який відповідно до статті 113 Конституції України є вищим органом в системі органів виконавчої влади, здійснює виконавчу владу безпосередньо і, зокрема, через місцеві держадміністрації, згідно з пунктом 9 статті 116 Основного Закону спрямовує координує та контролює діяльність цих органів, зокрема Київської міської держадміністрації. Як місцевий орган виконавчої влади міська держадміністрація згідно із статтею 25 Закону України „Про Кабінет Міністрів України” та статтею 30 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” підзвітна та підконтрольна Урядові.

Підконтрольність та підзвітність місцевих держадміністрацій органам виконавчої влади вищого рівня передбачена також частиною сьомою статті 118 Конституції. Згідно з частиною п’ятою зазначеної статті, голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед Кабінетом Міністрів.

6. Відповідно до частини четвертої статті 25 Закону України „Про Кабінет Міністрів України”, Уряд одержує від місцевих держадміністрацій інформацію про їх діяльність, регулярно заслуховує звіти голів держадміністрацій. У разі неналежного виконання головою місцевої держадміністрації покладених на нього повноважень Кабінет Міністрів має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності або звернутися до Президента України з поданням про звільнення з посади.

7. Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 25 грудня 2003 р. № 21-рп/2003, Київську міську держадміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою, яку Президент України призначає головою Київської міської держадміністрації.

Як голова міської держадміністрації міський голова з питань здійснення виконавчої влади відповідальний перед Президентом України і Кабінетом Міністрів, підзвітний і підконтрольний Урядові.

У статті 23 Закону України „Про столицю України – місто-герой Київ” розмежовано питання відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування та держадміністрацій Києва і районів і передбачено, що такі особи несуть відповідальність за наслідки своєї діяльності (бездіяльності) в порядку, встановленому Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні”, іншими законами.
Висновки:

1. Рішення Кабінету Міністрів щодо внесення подання Президентові України про звільнення Черновецького Л. М. з посади голови Київської міської держадміністрації прийнято відповідно до його повноважень, передбачених частиною четвертою статті 118 Конституції України, частиною другою статті 25 Закону України „Про Кабінет Міністрів України” та частиною другою статті 8 Закону України „Про місцеві державні адміністрації”.

2. Твердження щодо відсутності правових підстав для прийняття Президентом України рішення про звільнення Черновецького Л. М. з посади голови Київської міської держадміністрації, зважаючи на поєднання ним статусу голови міської держадміністрації і міського голови, а також спроба визначати статус Київської міської держадміністрації лише як виконавчого органу міської ради не відповідає положенням статті 118 Конституції, статті 25 Закону України „Про Кабінет Міністрів України” та статті 8 Закону України „Про місцеві державні адміністрації”.

3. Конституційний Суд України рішенням від 25 грудня 2003 р. № 21-рп/2003 (справа про особливості здійснення виконавчої влади та місцевого самоврядування у м. Києві) визнав обов’язком Президента України призначати на посаду голови Київської міської держадміністрації особу, обрану міським головою.

Водночас зазначене рішення не обмежує право Президента України, передбачене частиною четвертою статті 118 Конституції України, щодо звільнення з посади голови Київської міської держадміністрації у разі неналежного виконання покладених на нього повноважень.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.