Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Глобальний наступ на свободу слова

За право людини 7143 перегляди

Опубліковано - 30.04.2008 10:04 | Всі новини | Версія для друку

Глобальний наступ на свободу слова
Глобальний наступ на свободу слова
У новому звіті американської організації Freedom House (“Дім свободи”) йдеться про глобальне падіння свободи преси у світі в 2007 році.

Автори звіту вважають, що головними факторами цього падіння були: наростання авторитарних тенденцій у країнах колишнього СРСР, Азії та Північної Африки; політичні кризи в нових демократіях типу Грузії та України, де спостерігалося посилення тиску на оприлюднення незалежної інформації у пресі та перешкоджання об’єктивному висвітленню подій у світі і вдома у випусках новин. У рейтингу «Дому свободи» із 195 проаналізованих експертами країн 72 країни належать до «вільних» за ознаками свободи преси, 59 – до «частково вільних» (серед них і Україна), а також понад 60 країн зараховані до категорії «не вільних».

Автори звіту з американського «Дому Свободи» відзначають, що у порівнянні з 2006 роком явно спостерігається падіння рівня свободи преси в цілому світі. Такий висновок виникає на тлі зменшення у 2007 кількості вільних щодо свободи преси країн світу, а також посилення тиску на пресу з боку авторитарних режимів та в умовах політичних криз у державах зі слабкою демократією.

Прояви переслідування преси у багатьох регіонах світу мали різноманітний характер – від фізичних розправ над журналістами до перешкоджання їхній роботі через недосконалу чи корумповану судово-правову систему або ж засобами економічного тиску, залякуваннями. Один із чільників «Дому Свободи» Кріс Волкер наголосив, що цьогорічні дані свідчать про зниження не лише щодо 2006 року, але й щодо кількох останніх років.

Серед країн колишнього СРСР 10 «не вільні»

«Дім Свободи» США у звіті вказує, що серед країн колишнього СРСР чи не найгірша ситуація зі свободою преси в Білорусі, Узбекистані та Туркменистані, і ці країни входять у десятку найменш демократичних держав світу за проявами тиску на пресу.

Погіршилася ситуація зі свободою преси і в Росії, де, за даними авторів звіту, все частіше переслідують журналістів за допомогою підконтрольних владі органів судочинства і навіть запроторюють журналістів до російських психіатричних установ. Державний контроль фактично поширений на переважну більшість російських засобів інформації.

Автори звіту відзначають, що у зв’язку із загостренням політичного протистояння в Грузії, це негативно позначилося на свободі преси цієї країни.

Кріс Волкер, говорячи про тенденції зі свободою преси на пострадянських теренах, сказав Радіо Свобода: «Щодо колишнього Радянського Союзу, то є декілька глибоко негативних тенденцій, які ми виділяємо. Серед 12 колишніх республік СРСР, окрім трьох країн Балтії, лише дві «частково вільні» – Грузія та Україна, інші – «не вільні». За даними 2007 року, в десяти з цих 12 країн відбулися негативні зміни щодо свободи преси».

Україна: суспільний хаос та висока політична напруга

У звіті «Дому Свободи» йдеться і про Україну, як про одну із частково «вільних країн». Відзначено, що політичні конфлікти в Україні в 2007 році змусили українських журналістів працювати в умовах часткового суспільного хаосу та високої політичної напруги. У документі сказано також про судові переслідування незалежних ЗМІ України з боку корумпованих чиновників, кримінальних елементів. Також звіт Дому Свободи вказує на «слабку прозорість власності на ЗМІ і намагання власників впливати на редакційну політику українських медій».

Директор американського Дому Свободи Кріс Волкер зауважив: «Частково стійкість України пояснюється тим, що демократичні структури тут із часу 2004 року сильніші, аніж у Грузії та Киргизстані. І впродовж кількох останніх років Україна змогла зберегти суттєвий рівень свободи преси».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.