Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Ющенко та Канцлер Ангела Меркель кажуть, що порозумілися.

Політика 4353 перегляди

Опубліковано - 21.07.2008 17:01 | Всі новини | Версія для друку

Президент Ющенко та Канцлер Ангела Меркель кажуть, що порозумілися.
Президент Ющенко та Канцлер Ангела Меркель кажуть, що порозумілися.
Сьогодні в Україну завітала Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, із якою провів перговори Президент Віктор Ющенко.

За іхніми підсумками перші особи держав зробили офіційні заяви.

Ми надаємо ихній текст без змін та коментарів.

Президент України Віктор Ющенко:

Глибокошановна пані Меркель!

Шановні журналісти, глибокоповажна німецька делегація!

Щойно ми провели зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини та її командою у вузькому та розширеному колах. Ми торкалися різної тематики наших двосторонніх відносин і питань, що стосуються розбудови європейської архітектури. І я не буду приховувати, що європейська та євроатлантична тематика забрала у нас багато часу в обговоренні цієї позиції.

Мені приємно відзначити, що коли ми говоримо про тему євроінтеграції, української перспективи - ці переговори ми ведемо протягом останніх трьох років. Сьогодні ми маємо набагато позитивнішу позицію, і переконаний, що той діалог, який відбувається між Україною і Німеччиною зокрема в цьому питанні, є надзвичайно конструктивним. Найголовніше, що можна відмітити, - два роки тому ми ще починали з дискусії про назву документу та його форму, то сьогодні приємно відзначити, що ті зусилля, які були зроблені і в рамках країн ЄС, Україною, - в рамках цих переговорів досягнуто велике порозуміння щодо угоди про асоціацію - а звідси випливає і змістовний характер цього документу. І це надзвичайно великий прогрес у діалозі Україна - Німеччина і Україна - Європейський Союз. За що я хотів би Федерального канцлера подякувати, тому що надзвичайно важлива позиція ФРН в цьому, як і в інших європейських питаннях. І тому я з успіхом хочу констатувати, що це є прогрес, добра дорога.

Ми відчуваємо, що той інтенсивний діалог, який ми ведемо в рамках Україна - ЄС, приносить свої плоди. Практично кожний квартал у нас відбуваються знакові події - починаючи від візового режиму, діалогу по зоні вільної торгівлі, зараз - про політичний компонент посиленої угоди. Тому я можу сказати, що українська сторона виключно задоволена таким характером діалогу і тими змістовними домовленостями, які ми маємо на сьогоднішній день.

По-друге, ми говорили про євроатлантичні устремління, де зрозуміло - це питання є більш чутливим, і ми виходимо з того, що обидві сторони повинні продовжувати діалог як на найвищому рівні, так і на рівні високих делегацій, формулюючи компроміси, ідучи цією дорогою. Я є оптиміст. Ми рухаємося правильною дорогою, яка влаштовує європейське співтовариство, Німеччину, Україну. Іншими словами, переконаний, що і в цьому напрямку ми будемо мати спільний успіх.

Ми також торкнулися наших економічних відносин. Хотів би відзначити, що динаміка торговельного обороту є великою. Ми практично щороку маємо приріст на одну третину. Майже 8 млрд. наш товарооборот. Ми маємо хорошу нормативно-правову базу. Кілька тижнів тому затверджені пріоритети економічних відносин на найближчі два роки, починаючи зі сфери космосу і закінчуючи енергетикою, транзитом, транспортом і таке інше. У цьому контексті я хотів би сказати: ми маємо ясний чіткий план дій у відносинах Україна - Німеччина, і маємо сили його повністю реалізувати.

Ми також обмінялися цілою низкою питань, що стосуються наших гуманітарних відносин. Хотів би відзначити, що я передав пані Меркель списки людей, які в 1932-1933 роках померли голодною смертю у тих німецьких поселеннях, які знаходяться у східній частині України. Я також передав списки інтернованих осіб 1945-1954 років німецькій стороні. Ці списки розсекречені, і я просив пані Меркель довести це до рідних і близьких. Разом з тим українська сторона готова виконати спільно з німецькою потрібні заходи по цій частині нашої історії.

Я хотів би подякувати пані Меркель за той характер відносин, які зорганізовані на найвищому рівні, за той інтенсивний діалог, за ту підтримку, яку ми відчуваємо у ключових питаннях української зовнішньої політики. І переконаний, що наступні політичні консультації, які відбудуться, я сподіваюся, або наприкінці поточного року або на початку майбутнього, будуть черговим кроком із посилення активності наших відносин та їх розвитку.

Хотів би ще раз подякувати Федеральному канцлеру за цей візит в Україну і висловити свою глибоку повагу.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель:

Шановні пані та панове!

Я охоче прибула сюди вперше як Федеральний канцлер в Україну - країну, яка минулими роками пов'язується у нас з динамікою Помаранчевої революції. Ми обговорили ситуацію - про те, що ми бажаємо Україні усіляких гараздів, бажаємо її підтримати у її економічних намаганнях. І щоб продемонструвати людям у цій країні те, що вільна демократична економіка приносить свої плоди. Звісно ж існують і проблеми - у зв'язку з тим, що турбує усіх нас - йдеться про ціни на енергоносії. Але не існує альтернативи демократичному і вільному шляху розвитку.

У нас існують дуже добрі двосторонні відносини, ми прагнемо їх розбудовувати. Тут теж існують чималі можливості. Крім того, ми також обговорили цілу низку спільних заходів. Я хотіла тільки нагадати про тижні німецької культури, які пройдуть восени цього року між Україною та ФРН. Я хочу пригадати регулярні засідання наших високоповажних робочих груп, ми у майбутньому також продовжимо і міжурядові консультації. Отже ми підтримуємо реформаторський курс України - підтримуємо на тривалу перспективу.

Звісно ж ми обговорили питання, пов'язані з ЄС та співробітництвом з Україною. Тут особливо позитивно було відзначено роботу над підписанням посиленої угоди. Восени у Франції відбудеться зустріч ЄС-Україна під головуванням Франції. Ми, ФРН, можемо собі уявити, що глибина цієї угоди означає не лише угоду про посилене співробітництво, а її можна класифікувати і як угоду про асоційоване членство. І це означає суттєвий крок, особливо якщо говорити про економічні відносини між Україною та Євросоюзом.

Ми також обговорили питання вступу до НАТО. У Бухаресті було констатовано - і я знову повторюю тут - Україна стане членом НАТО. Принципове політичне рішення в Бухаресті ухвалено з цього приводу. Я ще раз наголосила на тому, що інші країни, які ані не є членами НАТО, ані не мають до цього питання ніякого відношення, не повинні дискутувати або обговорювати це питання. Ми запропонували з точки зору питання ПДЧ так звану допомогу у виконанні дорожньої карти. Німеччина спільно з іншими країнами-членами НАТО буде вносити свій вклад. Я прийняла пропозицію Президента, що український міністр закордонних справ чи МЗС розроблять цей навігаційний план на допомогу в русі України до НАТО і зроблять відповідні висновки.

У цілому я хотіла б ще раз наголосити, що для ФРН Україна є не лише важливим партнером, але й партнером, з яким нас пов'язують дружні відносини, які склалися не вчора і не позавчора, а впродовж тривалого часу. Тому ми будемо надалі з великим інтересом спостерігати за розвитком тут і з великою симпатією, а також по мірі сил будемо підтримувати його.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.