Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Принципова позиція. Уряд категорично проти РУЕ у будь-яких формах

Скандал 5300 переглядів

Опубліковано - 1.08.2008 18:09 | Всі новини | Версія для друку

Принципова позиція. Уряд категорично проти РУЕ у будь-яких формах
Принципова позиція. Уряд категорично проти РУЕ у будь-яких формах
Уряд виступає проти фактичної передачі нафтопроводу “Одеса-Броди” посереднику накшталт компанії “РосУкрЕнерго”.

Про це у коментарі заявив народний депутат від БЮТ, член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Сергій Пашинський.

За його словами, нова хвиля претензій до уряду з боку Секретаріату Президента, цього разу пов’язана із експлуатацією нафтопроводу «Одеса-Броди», розпочалася після того як прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заборонила представникам Кабміну та державних енергокомпаній брати участь у підписанні угоди між «Укртранснафтою» та офшорною компанією Milbert Ventures Inc про прокачку нафти цим нафтопроводом.

«Фактично, вітчизняним державним компаніям належить погодитися передати права на експлуатацію «Одеса-Броди» Milbert Ventures Inc, компанії зі статутним капіталом у 10 тис. дол., що зареєстрована на Британських Віргінських островах. За умовами пропонованого контракту ця компанія фактично одержувала виключне право на використання потужностей нафтопроводу. Угода мала бути підписана в присутності Президента України Віктора Ющенка», - заявив Пашинський.

При цьому він зауважив, що хоча за контрактом нафтогін мав запрацювати у прямому, аверсному, режимі, жодного документу, який би засвідчував, що у компанії є достатньо обсягів нафти для завантаження «Одеса-Броди», досі, наскільки відомо, Milbert Ventures Inc не надала. На сьогодні через трубопровід «Одеса-Броди» прокачується в реверсному режимі до 9 млн. тонн російської нафти щороку. Це дає Україні 70 млн. дол. прибутку, констатував член профільного комітету парламенту.

«Складається враження, що, лобіюючи інтереси офшорних компаній – Vanco та Milbert Ventures, - певна група людей в Україні постійно намагається відтворити схему посередника зразка «РосУкрЕнерго» у нових варіаціях», - вважає Пашинський.

За його словами, Кабмін не проти аверсного використання «Одеса-Броди», Кабмін виступає проти РУЕ-2, РУЕ-3 і такого подібного. «Історія із новою офшоркою, яка претендує на володіння стратегічним нафтопроводом, – це крах політики Президента взагалі та його енергетичної політики зокрема. Обстоювана ним угода з Milbert Ventures не має нічого спільного з національною безпекою та інтересами. Тож уряд має протидіяти й надалі таким спробам», - наголосив Пашинський.

Як повідомлялося раніше, 28 липня РНБО зобов'язала уряд зробити все можливе, щоб до кінця 2008 року нафтопровід «Одеса-Броди» працював у аверсному режимі.

Нагадаємо, що ще на початку січня цього року керівництво ВАТ "НПК "Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" звернулося з офіційним листом до Президента України Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови Правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини з проханням ухвалити рішення про "аверсне" функціонування нафтопроводу "Одеса-Броди". Зокрема, керівники НПЗ зазначали, що отримали комерційні пропозиції про постачання легкої каспійської нафти для переробки на заводах загальним об`ємом не менше 5 млн. тонн на рік. При цьому зазначено, що підприємства мають технічну можливість для приймання і перероблення цього об`єму нафти.

22 травня Президент Ющенко своїм Указом створив Міжвідомчу робочу групу і доручив їй розробити і подати в тижневий термін план заходів щодо переведення з 2008 року нафтопроводу «Одеса-Броди» в режим роботи за проектним напрямом (з Одеси в Броди) зі збереженням при цьому рівня доходів від його використання.

Тоді Тимошенко назвала варіант аверсного використання «Одеса-Броди», запропонований Секретаріатом Президента, корупційною схемою на зразок «РосУкрЕнерго».

Після цієї заяви керівництво ВАТ "НПК "Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" звинуватили Кабінет Міністрів у бездіяльності щодо ухвалення рішення про "аверсне" функціонування "Одеса-Броди".

30 липня прем’єр-міністр заявила про підтримку аверсного використання нафтопроводу «Одеса-Броди», зауваживши, що виступає проти залучення до цього проекту офшорних компаній і тіньових схем.

30 липня міністр палива та енергетики Юрій Продан повідомив, що Міжвідомча комісія при Кабміні з використання нафтопроводу «Одеса-Броди» планує наступного тижня розглянути пропозиції, що надійшли від заводів «Нафтохімік Прикарпаття» і «Галичина», щодо використання нафтопроводу в аверсному режимі.

Сьогодні, 1 серпня, заступник глави Секретаріату Президента України Андрій Гончарук розкритикував уряд за бездіяльність у забезпеченні аверсного використання «Одеса-Броди».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.