Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Кавказі знову гаряче

Новини Сакартвело 12237 переглядів

Опубліковано - 25.07.2006 22:07 | Всі новини | Версія для друку

На Кавказі знову гаряче
На Кавказі знову гаряче
Новий російсько-грузинський конфлікт з етнічним присмаком набирає обертів.

Російські ЗМІ повідомляють, що в Кодорську ущелину, розташовану в Південній Осетії, рухаються грузинські війська. Як повідомляє “Российская газета”, саме туди перекинуто вже понад 60 вантажівок із солдатами грузинської армії. Офіційна Грузія спростовує цю інформацію, називаючи її провокаційною.

Міністри оборони та внутрішніх справ Грузії Іраклій Окруашвілі та Вано Мерабішвілі разом зі спецназом прибули в село Хаіш, розташоване неподалік Кодорської ущелини.

Спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе заявила: “Принципово важливо, щоб роззброєння в Кодорській ущелині відбулося добровільно та за короткий термін, тому що є дуже багато тих, хто хоче використати цю ситуацію для провокацій і нагнітання ситуації”. Хоча ще 23 липня спікер “попередила”, що “не виключає проведення поліцейських операцій у Кодорській ущелині”.

Раніше не визнаний владою Тбілісі екс-представник Грузії в Південній Осетії Ельзар Квіціані вже відкинув ультиматум Міхаіла Саакашвілі про здачу зброї. Нині він знову відмовляється від роззброєння та не хоче виконувати накази вищого керівництва країни. Сухумі наразі мовчить, Москва також. Натомість Е. Квіціані звинувачує Тбілісі в тому, що влада Саакашвілі змовилася з Москвою, зрадила інтереси грузинів у Кодорській ущелині. Тут ще додається й етнічне питання, оскільки в цю “операцію” вже втягнено Союз відродження Сванетії, а 95% населення Південної Осетії є громадянами Російської Федерації. Як повідомляє російський “ТВ Центр”, для самого президента Грузії Ельзар Квіціані просто зрадник батьківщини, який тероризує місцеве населення та пов’язаний зі “злодіями в законі”. Хоча робити такі категоричні висновки наразі завчасно, зрештою як і повністю спростовувати їх. Оскільки сьогодні ситуація не є прозорою й обіцяє ще немало несподіванок. Як із боку Квіціані, так і з боку офіційної Грузії та Москви. Відтак нашій увазі представлено трикутник політичного конфлікту – Абхазія проти Тбілісі і проти Москви. Завідувач відділу з проблем міжнаціональних відносин Інституту політичного і воєнного аналізу Росії Сєрґєй Маркедонов вважає, що “багатьом теперішня ситуація нагадує передвоєнну 1992 року. А успіх Тбілісі в Кодорській ущелині може підштовхнути грузинських “яструбів” до активних дій проти невизнаної республіки”. Сьогодні проти екс-комісара порушено кримінальну справу. Та як показує досвід, це не завжди сприяє налагодженню стосунків, а навпаки, може стимулювати до розпалювання пристрастей. І від рішення старійшин Кодорської ущелини – підкорятися Тбілісі чи підтримати Квіціані – залежить немало.

Щодо очевидної причини конфлікту, то припускають, що все пов’язано із заявою, в якій Ельзар Кваціані повідомив, що жителі Кодорської ущелини протестують проти призначення Окруашвілі на пост міністра оборони, а тому відмовляються підкорятися Тбілісі. Зрештою, дуже часто люди, які обіймають певні посади, не відповідають цьому призначенню. Щодо ситуації в Грузії, то упередженим тут бути не варто. Можна тільки сподіватися на мудрість рішень, які ухвалюють ті, в чиїх руках життя простих громадян, адже під час війни страждають не мундири, а мирні мешканці.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Новини Сакартвело»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.