Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Москва проти усього світу. Такого не дозволяли собі навіть комуністи СРСР

Імперія «Совок» 8027 переглядів

Опубліковано - 27.08.2008 13:18 | Всі новини | Версія для друку

Москва проти усього світу. Такого не дозволяли собі навіть комуністи СРСР
Москва проти усього світу. Такого не дозволяли собі навіть комуністи СРСР
Дії Кремля із неприхованої анексії території суверенної Грузії не знайшли підтримки навіть в середовищі тоталітарних режимів. Увесь цивілізваний Світ сказав одностайне “Ні!” російським агресорам. А в Україні Москву підтримали тільки її політичні утриманці.

Представники низки провідних держав світу та міжнародних організацій застерігали Дмитра Медвєдєва не визнавати незалежності грузинських регіонів після того, як у понеділок обидві палати російського парламенту звернулися до свого президента з пропозицією визнати цю незалежність. Однак Президент Російської федерації Дмитро Медвєдєв підписав укази про визнання його країною незалежності Південної Осетії й Абхазії. За його словами, «Росія закликає інші держави наслідувати її приклад». Міжнародна реакція цілком протилежна.

Коментуючи рішення Москви визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії, Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив свою стурбованість, а також відзначив, що це може створити ситуацію нестабільності на Кавказі.

Водночас Пан Ґі Мун відзначив, що ООН не має повноважень для визнання або невизнання незалежності Південної Осетії та Абхазії. Це питання перебуває в компетенції інших суверенних держав, – відзначила прес-секретар ООН Мішель Монтас, посилаючись на слова Пан Ґі Муна.

Крім того, вона повідомила, що, на думку генсека ООН, дії Росії можуть істотно ускладнити й без того важкий переговорний процес в Раді Безпеки ООН щодо ситуації в Абхазії та Південній Осетії.

В офіційній заяві, яку оприлюднив Білий дім, президент США Джордж Буш назвав визнання Росією Південної Осетії та Абхазії «безвідповідальним рішенням».

Джордж Буш наголошує, що дії Москви суперечать договору про перемир’я, укладеному за посередництва Президента Франції Ніколя Саркозі та підписаному всіма учасниками конфлікту. «Ми очікуємо, що Росія виконуватиме власні міжнародні зобов’язання, перегляне своє безвідповідальне рішення і слідуватиме принципам угоди з шести пунктів про перемир’я», – мовиться в офіційній заяві Президента США.

Водночас Джордж Буш наголосив, що відповідно до чинних резолюцій Ради безпеки ООН Абхазія та Південна Осетія є невід’ємними частинами Грузії. За словами Президента США, «територіальна цілісність і кордони Грузії повинні зберігатися точно так само, як територіальна цілісність і кордони Росії та будь-якої іншої країни».

Рішення Москви, «звичайно, протиставляє Росію цілій низці резолюцій Ради безпеки ООН, які обов’язкові для Росії як члена Ради безпеки, як члена ООН і, що найжахливіше, представника п’ятірки постійних членів Ради безпеки», –наголосила держсекретар США Кондоліза Райс.

Вона також заявила, що США як постійний член Ради безпеки ООН із правом вето заблокують будь-які спроби Росії змінити статус сепаратистських грузинських регіонів, і таким чином залишаться чинними дотеперішні резолюції Ради безпеки, які визначають міжнародно визнані кордони Грузії.

ЄС засуджує дії кремлівського керівництва і збирається на надзвичайне засідання щодо Грузії

Франція, яка головує в Європейському Союзі, рішуче засудила російське визнання незалежності частин Грузії. З такими заявами виступили і в канцелярії президента, і в Міністерстві закордонних справ Франції. Надзвичайне засідання Європейської Ради, тобто саміту ЄС, щодо становища в Грузії, відбудеться 1 вересня.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка перебувала у вівторок у Таллінні в Естонії, наголосила: «Факт, що вчора Держдума, а сьогодні президент Росії визнали Абхазію і Південну Осетію і це щойно підписав президент Росії, несумісний із моїм і, думаю, з нашим спільним розумінням принципу територіальної цілісності і фундаментальних прав націй і тому абсолютно неприйнятний».

Вона також підтвердила позицію союзу НАТО, що Грузія та Україна стануть його членами, якщо захочуть цього.

Незаконними називає дії Кремля Італія.

Із засудженням рішення Москви виступив також глава МЗС Великобританії Девід Мілібенд.

Напередодні сьогоднішнього візиту до Києва Мілібанд відреагував на визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії, назвавши це рішення невиправданим і неприйнятним. Міністр повідомив, що у зв’язку із цим проводить міжнародні консультації, а також їде до Києва, аби «забезпечити якнайширшу коаліцію проти російської агресії в Грузії».

Речник Європейської Комісії підтвердив позицію Європейського Союзу про незмінну підтримку територіальної цілісності Грузії й заявив, що дії Росії порушили резолюції Ради безпеки ООН.

Союз НАТО відкинув рішення Росії. Як заявив Генеральний секретар Північноатлантичного союзу Яап де Гооп Схеффер, воно є прямим порушенням низки резолюцій Ради безпеки ООН щодо територіальної цілісності Грузії, а їх підтримала і сама Росія.

Голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Фінляндії Александер Стубб заявив, що рішення Росії порушує засадничі принципи ОБСЄ – зобов’язання поважати суверенітет і територіальну цілісність інших держав, якого має дотримуватися й Росія.

А Генеральний секретар Ради Європи Террі Дейвіс назвав рішення Росії порушенням територіальної цілісності Грузії й наголосив, що жертвою цього рішення стала міжнародна довіра до Росії. За його словами, Москва не може використовувати міжнародне право тільки тоді, коли їй цього хочеться.

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Люїс Марія де Пуч заявив, що Росія порушила свої зобов’язання поважати суверенітет і територіальну цілісність сусідів і вчинила очевидне й свідоме порушення міжнародного права.

У Грузії останню дію Росії називають незаконною. Секретар Ради безпеки Грузії Александре Ломая звернув увагу на спосіб, у який діяла Росія: «Цим кроком Росія підтвердила те, про що ми говорили вже давно: це класична схема анексії – спершу видача паспортів, потім окупація, а потім захоплення територій суверенної держави. Із іншого боку, цим рішенням Росія добровільно обрала шлях самоізоляції». Наразі, про підтримку Москви заявили лише терористи Хамасу та Аль-Каїди.
Україна категорично засуджує авантюрне рішення

МЗС України категорично засудило «авантюрне» визнання Росією незалежності регіонів Грузії.

Це грубе порушення норм і принципів міжнародного права, двосторонніх та багатосторонніх договорів, зокрема, Статуту ООН і Гельсінкського Заключного Акту Наради з безпеки і співпраці в Європі 1975 року, мовиться в заяві Міністерства закордонних справ України.

Таке рішення свідчить, що Росія «відверто ігнорує свої зобов’язання не лише як члена ООН, але й як постійного члена Ради безпеки ООН», заявляє офіційний Київ.

МЗС України також називає прикрим те, що Росія, як одна із засновниць СНД, нехтує Угодою про створення Співдружності Незалежних Держав та Декларацією СНД, якими визнано суверенітет, територіальну цілісність і непорушність державних кордонів, у тому числі й Грузії.

Фактична анексія частини грузинської території через створення та підтримку маріонеткових режимів засвідчує реанімацію в Росії доктрини «права сили» при вирішенні міжнародних проблем, вважають у Києві.

Відтак Україна «категорично засуджує авантюрне рішення про визнання Росією незалежності самопроголошених утворень» і закликає міжнародну спільноту об’єднати зусилля для безумовного підтвердження та дотримання територіальної цілісності Грузії і виконання Росією взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Іншої думки, однак, лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Він на своєму сайті оприлюднив заяву, що Україна, мовляв, має вчинити так само, як і Росія, визнавши незалежність сепаратистських регіонів Грузії.

Президент України Віктор Ющенко ще напередодні рішення Росії запланував телефонні переговори з лідерами європейських держав стосовно єдиної позиції країн Європи щодо ситуації в Грузії.

А вже у вівторок до Брюсселя для консультацій у рамках НАТО і Євросоюзу з приводу ситуації навколо Грузії вирушив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв.

Україна вже надала Грузії, яка потерпіла від дій російських військ на її території, гуманітарну допомогу – понад 150 тонн різних гуманітарних вантажів на суму близько 8 мільйонів доларів США.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.