Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Диск із загадковими символами із бронзового віку

За межею віків 10556 переглядів

Опубліковано - 6.10.2008 15:16 | Всі новини | Версія для друку

Розкопаний дольмен
Розкопаний дольмен
Петербурзькі археологи в дольмені на Західному Кавказі в ході розкопок знайшли кам`яний диск бронзового віку із загадковими символами.

Про це "Науці і життю" повідомили в Інституті історії матеріальної культури РАН. Диск з пісковика з унікальними знаками був виявлений влітку в околицях селища Агуй-Шапсуг (Туапсинський район Краснодарського краю) під час археологічних дослідженнях дольмена, перекритого триметровим шаром грунту. В центрі диска діаметром 27 см нанесено декілька символів, повне значення яких поки залишається неясним.

"Така знахідка для нас виявилася повною несподіванкою, - повідомив керівник археологічної експедиції Віктор Тріфонов. - Розраховували знайти більш приземлені речі, а тут загадковий диск, та і зрозуміти сенс символів, залишених народом, що не знав писемності, - не так-то просто", - підкреслив він.

Тріфонов припустив, що «судячи із форми знаків, деякі композиції можуть бути позначенням головних небесних світил - Сонця і Місяці, а сам диск - інструментом для астральних ворожінь. Не виключено, що ключем до розуміння знаків агуй-шапсугського диска може стати сакральна символіка народів, що говорили в давнину на мовах, близьких до сучасних західнокавказських, - адигейській, абхазькій, черкеській і кабардинській. Цілком імовірно, що предки саме цих народів і побудували дольмени».

За словами Тріфонова, «виняткову цінність дольмену у селища Агуй-Шапсуг додають унікальні кліматичні умови епохи бронзи, що стали причиною могутнього обвалу, що перекрив мегалітичний склеп товстим шаром глини, піску і гальки».

Так драма епохи бронзового віку обернулася для петербурзьких археологів безперечною науковою знахідкою. Експедиції повезло знайти ніким не потривожений впродовж 4 тисяч років дольмен.

На думку ученого, знахідка «астрального диска», безумовно, проллє нове світло на походження народів, що будували дольмени, і сенс символіки, відображеної на стінах дольменів у вигляді піктограм і петрогліфів.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.