Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


РНБОУ заявив: Путін, м'яко кажучи, помилився

Влада 3659 переглядів

Опубліковано - 16.10.2008 14:33 | Всі новини | Версія для друку

РНБОУ заявив: Путін, м'яко кажучи, помилився
РНБОУ заявив: Путін, м'яко кажучи, помилився
РНБО заявляє, що звинувачення прем'єра РФ Володимира Путіна щодо незаконності поставок озброєнь Грузії є безпідставними.

Ми надаємо повний текст заяви без змін та коментарів:

Заява щодо звинувачень України у нібито постачанні озброєнь до Грузії під час російсько-грузинського воєнного конфлікту

1 жовтня на віденському Форумі ОБСЄ було підтверджено беззастережне право Грузії розвивати власні збройні сили для захисту суверенітету та територіальної цілісності. Тим самим були відкинуті питання щодо будь-яких обмежень на експорт до неї озброєнь, як суто комерційну справу. При цьому, глава російської делегації на Форумі взагалі не ставив питання про постачання зброї Грузії іноземними країнами, в тому числі Україною, в ході воєнного конфлікту чи участі у бойових діях іноземців.

Разом з тим, 2 жовтня, Прем'єр-міністр Російської Федерації, на спільній прес-конференції із Прем'єр-міністром України в Москві, безпідставно та упереджено звинуватив Україну в поставках «вооружений в зону конфликта» і, що військова «техника могла бать поставлена в ходе самих боевых действий, и она управлялась специалистами из Украины». Несподівано повну солідарність із нічим, окрім емоцій, не підтверджених звинувачень української держави, проявила Прем'єр-міністр України, яка зробила в цьому контексті невідповідну дійсності заяву, що «абсолютно все потоки торговли оружием находятся под контролем Президента». Цим не тільки було дезінформовано Російську Федерацію, але й спричинено непоправну шкоду національній безпеці, оскільки Прем'єр-міністр України володіла достатньою інформацією про відповідальність Уряду за торгівлю зброєю та про відповідальну позицію держави в час російсько-грузинського конфлікту.

Одночасно, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України В.Коновалюк, грубо порушуючи Конституцію та використовуючи депутатську недоторканість, продовжуючи голослівно звинувачувати Україну, зробив низку заяв із фальсифікованими фактами і наклепницькими інсинуаціями, включаючи і те, що «22 вересня під виглядом гуманітарного вантажу з морських портів України до порту Батумі (Грузія) були поставлені боєприпаси до артилерійської системи».

Спеціальна міжвідомча робоча група за участю представників керівництва відповідних органів виконавчої влади, спецслужб, при Апараті РНБО провела глибокий і всебічний аналіз всіх аспектів військово-технічного співробітництва з Грузією.

Головний її висновок полягає в тому, що все військово-технічне співробітництво із Грузією Україна проводила у повній відповідності до норм міжнародних режимів експортного контролю та національного законодавства. Українські спецекспортери не здійснювали в ході російсько-грузинського воєнного конфлікту експорт озброєнь до Грузії, ніколи не постачали товарів військового призначення під виглядом гуманітарного вантажу. Це в силу специфіки системи зробити практично неможливо.

Останній вантаж, у відповідності з контрактом 2007 року складався із піротехнічних засобів (що не є озброєнням), призначених для рятувальних і протипожежних систем літальних апаратів. Його, на підставі дозволу урядової Державної служби експортного контролю, „Укрспецекспортом", після митного оформлення було завантажено у морському порту Іллічівська на пором „Героїв Плєвни", який 8 серпня ц.р. прибув до грузинського порту Поті, де перебував на його зовнішньому рейді до завершення бойових дій.

Безпідставними є розмови про нібито залучення українських фахівців до бойових дій на Південному Кавказі. 17 цивільних фахівців ВАТ «Холдингова компанія «АвтоКрАЗ» та казенного підприємства «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім.. О.О.Морозова» Мінпромполітики України, державних підприємств «Миколаївський ремонтно-механічний завод» і «Балаклійський ремонтний завод» Міністерства оборони України, а також Державного підприємства «Укроборонсервіс» 3 липня 2008 р., офіційно, на виконання відповідних контрактів, перебували у Грузії. Вони здійснювали гарантійний ремонт та обслуговування автомобільної, бронетанкової, протиповітряної та іншої військової техніки. Однак одразу, після початку бойових дій, всі вони без винятку переїхали до готелів у м. Тбілісі, Ахалцихе та Поті та в період з 8 до 13 серпня повернулися українськими літаками в Україну.

Тому, ми ще раз офіційно заявляємо, що ухвалення рішення про спецекспорт зброї, військової техніки, передача військових технологій, надання послуг в цій сфері має надзвичайно складну захищену від одноосібних впливів, колегіальну систему процедур. Вона унеможливлює ухвалення рішення в цій сфері однією посадовою особою, окрім випадків підписання відповідного рішення Уряду Прем'єр-міністром про постачання окремих видів зброї або технологій, які є на озброєнні української армії.

Ми ще раз звертаємося до Уряду, політиків, експертів, журналістів - дотримуватися моралі і боронити честь та гідність України, захищати національний інтерес і не підривати імунітет держави. Звертаємось до політичних еліт - не жертвувати суверенітетом, свободою задля будь-яких переваг і влади. Ми закликаємо всіх своїми діями укріплювати українську державність, посилювати її захист, оборонні функції, сприяти конкурентоспроможності національного товаровиробника, особливо в сфері ВПК, і спільно захищати наш інтерес від недобросовісної і нечесної політики.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.