Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Війна у Грузії. Росія готувала агресію із 2004 року

Новини Сакартвело 9397 переглядів

Опубліковано - 27.10.2008 14:50 | Всі новини | Версія для друку

Війна у Грузії. Росія готувала агресію із 2004 року
Війна у Грузії. Росія готувала агресію із 2004 року
Росія готувала війну в Грузії з 2004 року, вважає відомий російський економіст Андрій Ілларіонов,який був радником Володимира Путіна, за часів його президентства.

Таку думку він висловив кореспонденту газети Le Monde.

Ілларіонов вважає серпневий конфлікт в Грузії найбільшим потрясінням в регіоні з моменту розвалу СРСР. За його словами, Росія з 2004 року прагнула позбавитися від грузинського лідера Михайла Саакашвілі, але тому вдалося зірвати плани Кремля, кинувши 7 серпня свої війська на штурм Цхинвалі.

"Метою Росії було повалити Саакашвілі, увійти до Тбілісі під прикриттям революції або державного перевороту, що супроводиться озброєними зіткненнями. Такий сценарій вже мав місце на Кавказі в 1990-х, і тоді за кордоном це мало кого турбувало", - сказав Ілларіонов в інтерв’ю французькому виданню, нагадуючи про події 1993 року в Азербайджані.

На думку Ілларіонова, бажання позбавитися від Саакашвілі виникло у Москви в 2004 році, коли він повернув в лоно Грузії Аджарію, а потім почав економічні реформи, спрямовані на зближення країни з євро-атлантичними структурами. "Тоді Росія спробувала задушити Грузію через енергетику і всілякі ембарго", - нагадує він.

Влітку 2008 року, продовжує газета, Москві вдалося обдурити пильність західних спецслужб, зосередивши значні сили на кордонах з Південною Осетією під приводом військових навчань. "7 серпня, ще до початку грузинської атаки на Цхинвалі, на території Південної Осетії знаходилося близько 20 тисяч російських солдатів і осетинських ополченців (включаючи резервістів) і 200 російських танків", - стверджує Ілларіонов. У розпорядженні грузинської армії тоді були всього 42 танки і 4 тисячі вояків, оскільки основна частина озброєних сил Грузії знаходилася в Іраку і на кордонах з Абхазією, відзначає видання.

Зробивши 7 серпня перший крок, грузинський президент Саакашвілі, на думку Ілларіонова, "пожертвував трьома речами": своєю армією, своєю репутацією і двома сепаратистськими регіонами. "Але одночасно Саакашвілі виграв три речі: він залишився в живих, структура його влади була збережена, а його реформи тепер отримають серйозну фінансову підтримку Заходу", - наголошує колишній радник Путіна з економічних питань.

За його словами, Москва планувала поставити при владі в Тбілісі колишнього грузинського міністра внутрішніх справ Ігоря Георгадзе, який втік до Росії, і з-за провалу цього проекту Кремль вимушений був удатися до запасного маневру, який його не дуже приваюлював, - визнати незалежність Південної Осетії і Абхазії.

Ілларіонов упевнений, що російські власті продовжать свої спроби усунути Михайла Саакашвілі від влади в Грузії. Проте головним, на його думку, тобто "слабкою ланкою" на території колишнього СРСР, тепер стала Україна.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Новини Сакартвело»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.