Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Після нас - хоч Потоп. НБУ за місяць вкачав у банки більше 40 мільярдів інфляційної гривні

Скандал 5492 перегляди

Опубліковано - 18.12.2008 17:44 | Всі новини | Версія для друку

Після нас - хоч Потоп. НБУ за місяць вкачав у банки більше 40 мільярдів інфляційної гривні
Після нас - хоч Потоп. НБУ за місяць вкачав у банки більше 40 мільярдів інфляційної гривні
Нацбанк в жовтні-листопаді 2008 р. здійснив емісію національної валюти на 40,275 млрд. грн. Банки миттєво почали конвертацію у тверду валюту.

Про це журналістів повідомила сьогодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, пославшись на дані уряду.

За її словами, вказані кошти повинні були бути направлені на покриття касових розривів, що виникли внаслідок масового вилучення депозитів вкладниками комерційних банків.

Замість цього, за словами Тимошенко, ці кошти прямували на закупівлю іноземної валюти, перш за все - долара - рядом комерційних банків, які отримали основну суму з цих коштів. Як приклад Тимошенко назвала "Надрабанк", який отримав від НБУ 7,1 млрд. грн. Разом з тим державний "Укрексімбанк" отримав всього коло 1 млрд. грн.

"Це показує, що кошти не прямували на кредитування реального сектора економіки, а на спекулятивні операції. Я втомилася чути на зустрічах від банкірів, що за рефінансування в НБУ від них вимагають відкат, а простіше кажучи, хабар у розмірі 3-7% від суми рефінансування.

"Надрабанк" і ряд інших банків, причетних до цієї схеми, скуповували у Нацбанку долари по курсу на 1-2 грн. нижче, ніж був на ринку і тепер вони чекають, щоб обрушити курс долара, скуповує гривню, коли вона стане найбільш дешевою. На цьому тільки "Надрабанк" покладе в кишеню 0,5 млрд дол. Це кримінальний злочин, за який винуватці повинні нести відповідальність. За цим коштує адміністрація Президента", - заявила Тимошенко.

Тимошенко зазначила, що НБУ умисно, з метою помсти урядові відмовився виконувати планові показники покриття дефіциту держбюджету.

Нацбанк купив облігації внутрішньої державної позики на 600 млн грн замість планованих 600 млрд грн. Вона уточнила, що ОВДП були випущені Мінфіном для покриття планового бюджетного дефіциту в 2008 р.

Тимошенко також повідомила, що раніше у неї відбулася телефонна розмова з головою НБУ Володимиром Стельмахом і його першим заступником Анатолієм Шаповаловим.

"Я повідомила про свій намір оприлюднити факти про їх публічні спекуляції у випадку, якщо вони не повернуть курс на місце. У відповідь я почула, що у такому разі, Кабмін не отримає від Нацбанку ані копійки", - сказала прем'єр-міністр.

Уряд вважає економічно обґрунтованим курс 6,57 грн/дол. "Такі наші розрахунки. Курс 10 до 1 грн за дол. робить неможливим продаж імпортного газу на внутрішньому ринку, закупівлю ядерного палива, а також залучення валютних кредитів. Зокрема на квартири, які були узяті людьми під заставу", - заявила Тимошенко.

На її думку, у зв'язку з тим, що нинішній валютний курс є спекулятивним, "нове керівництво НБУ зможе повернути курс на місце абсолютно професійно".
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.