Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Захисники природи нагадують, що не можна дарувати

Довкілля 8091 перегляд

Опубліковано - 29.12.2008 15:10 | Всі новини | Версія для друку

Захисники природи нагадують, що не можна дарувати
Захисники природи нагадують, що не можна дарувати
Всесвітній фонд захисту дикої природи (WWF) закликав при виборі новорічних подарунків замислитися про їх вплив на навколишнє середовище.

"Деякі люди не уявляють, що з наявного в продажу законно, а що ні. Наші поради засновані на вивченні реальних загроз живої природи і навколишнього середовища, які виходять від торгівлі та споживчого попиту", - заявляють екологи.

На першому місці в списку небажаних подарунків стоїть чорна ікра. У сусідній Росії з 1 серпня 2007 року вступив в силу закон про практично повну заборону на комерційний видобуток ікри осетрових і торгівлю конфіскатом. Фахівці WWF вважають, що тільки за умови суворого виконання заборони у осетрів з'явиться шанс вижити. Чисельність осетрових Каспійського басейну за останні 15 років скоротилася майже в 40 разів.

Другими в списку значаться Тигри та вироби з їхніх шкур. За даними WWF, в усьому світі на волі залишилося приблизно п`ять тисяч тигрів.
На третьому місці в списку антиподарунків знаходяться речі зі слонової кістки.

Четвірку "антиподарунків" завершують вироби з панцира черепахи. Шість із семи різновидів морських черепах знаходяться на межі зникнення. У Тихому океані шкірні черепахи практично зникли, в Середземномор'ї кількість черепах різко зменшилася. Міжнародна торгівля виробами з морських черепах заборонена, так що варто забути про попільнички, гребінці для волосся, мундштуки.

WWF також рекомендує виключити зі списку подарунків шалі з вовни тибетських антилоп чіру, що перебувають під загрозою зникнення. Цих рідкісних тварин вбивають через шкіру, що швидко виснажує популяцію. Для виробництва однієї шалі потрібна вовна трьох-чотирьох антилоп.

На шостому місці в списку антиподарунків значаться вироби з коралів.

Крім того, WWF не рекомендує купувати на свята речі з крокодилової і зміїної шкіри, кактуси (деякі види привозять контрабандисти з Мексики), тріску, оскільки основні запаси цієї риби в Північній Атлантиці підірвано (купувати можна, якщо риба виловлена біля берегів Ісландії і в Баренцовому морі), а також радить дарувати як можна менше електричних приладів - щоб скоротити споживання енергії та зменшити загрозу глобального потепління.

Відзначимо, в звіті WWF за 2008 рік сказано, що якщо наші запити до планети продовжать зростати в тому ж темпі, до середини 30-х років нашого століття нам знадобиться еквівалент двох планет для підтримки нашого способу життя. Зокрема, для забезпечення життєдіяльності українців при сучасному споживанні ресурсів знадобиться одна планета і ще третина. У той же час, американці використовують ресурси, які повинні виробляти 4 з половиною планети.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.