Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


НЛО над Чорногорою сфотографувала археологічна експедиція

Невідоме Регіон: Івано-Франківська область 16739 переглядів

Опубліковано - 7.02.2009 20:15 | Всі новини | Версія для друку

Над гірським хребтом Чорногора у Карпатах у липні минулого року археологи бачили об’єкт невстановленого походження (фото: Богдан Томенчук)
Над гірським хребтом Чорногора у Карпатах у липні минулого року археологи бачили об’єкт невстановленого походження (фото: Богдан Томенчук)
Над гірським хребтом Чорногора у Карпатах у липні минулого року археологи бачили об’єкт невстановленого походження.

Улітку після липневої повені експедиція Прикарпатського національного університету проводила дослідження у Карпатах. Археологи сходили на Чорногорський хребет.
— Шукали петрогліфи (старовинні написи на камінні. — ”ГПУ”). Після повені їх можна було легше розгледіти, — розповідає 58-річний археолог Богдан Томенчук. Він 20 років керує галицькою експедицією.

— Дослідження проводили неподалік села Дземброня у Верховинському районі, біля гори Піп Іван, на висоті понад 2 тисячі метрів над рівнем моря. Я мав біля себе звичайний цифровий фотоапарат. Знімав по обіді. Коли переглядав фотографії через два місяці, побачив на одній якийсь об’єкт. Спочатку подумав: може, якась помарка на знімку. Але взявся наближувати, тоді стало добре видно, що це не дефект. На птаха не схоже, на літак — тим більше.

Чоловік проконсультувався з професійними фотографами. Ті пояснили: це не дефект зйомки, бо фотоапарат знімав автоматично, а на інших відбитках такого зображення немає.

Селяни Дземброні говорять, що на Чорногорі часто трапляються паранормальні явища.

— У мене жили хлопці із Дніпропетровська, у гори приїхали на кілька днів, — згадує 67-річна Катерина Кричун. — Із палатками на ночівлю пішли в гори, на другий день навповідатися не могли. Казали: бачили якісь сліди, які появлялися й одразу зникали. А ще розказували про якесь дивне світло в горах, яскравіше від сонця. Воно запалювалося, а потім щезало — і так що п’ять хвилин. Я ніколи так високо в гори сама не ходила. Одного разу пішла — і блуд учепився серед білого дня: йшла й щоразу приходила до того ж дерева. Тільки коли помолилася, одразу відпустило, знайшла свою стежку.

2005-го невідомий літаючий об’єкт сфотографували у Яремчі — тоді над горами зависло щось подовгувате з випуклістю посередині.

Довідка.

Чорногора — це двадцятикілометровий хребет висотою біля 2000 м (5 вершин), що займає панівне становище на величезному просторі Українських Карпат. Як об'єкт туризму Чорногора представляє значний інтерес. Чорногора починається над селищем Ясіня на Закарпатті вершиною Петрос (2020,2м), на 6 км віддаленою від першої і найвищої вершини головного хребта Чорногори — Говерли (2060,8м). Між цими вершинами є зниження (до 1550м). через це Петрос здається навіть вищим від Говерли. Головний хребет тягнеться з північного заходу на південний схід і характеризується хвилястою лінією вершин, розділених між собою неглибокими сідлами, що ніде не сходять нижче 1750м. Цими вершинами є Говерла (2060,8м), Брескул (1911,5м), Пожижевська (1822,2м) Данціж (1848,5м), Туркул (1933,2м), Ребра (2001,1м), Гутин-Томнатик (2016,4м ), Бребенескул (2035,8м ), Менчул (1998,4м), Смотрич (1894,0м) і Чорна Гора [Піп Іван] (2028,5м).

Характерною особливістю хребта Чорногора є неоднаковість його південних і північних схилів. Коли південні схили швидко сходять вниз у глибокі долини, то на північному боці майже від кожної вершини відходять поперечні бокові хребти з лагідним схилом і стрімкими боковими стінами. Внаслідок цього під окремими вершинами на її північному боці утворилися так звані "котли" — ступінчасті долини з горизонтальним дном, обмежені з трьох боків стрімкими схилами ("плечі") і відкриті з четвертого, де нерідко появляються другі, нижчого ступеня "котли".

Чорногора. Мапа з сайту www.karpaty.net.ua
Чорногора. Мапа з сайту www.karpaty.net.ua


Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.