Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Луганську знайшли застосування каналізаційним водам

Технології Регіон: Луганська область 8903 перегляди

Опубліковано - 26.02.2009 04:28 | Всі новини | Версія для друку

У Луганську знайшли застосування каналізаційним водам
У Луганську знайшли застосування каналізаційним водам
У Луганську знайшли спосіб переробляти осад каналізаційних вод в будівельний матеріал. Завдяки новій добавці бетон стає особливо міцним, а цегла забезпечує додаткову теплоізоляцію.

Недоліку в сировині немає - міські очисні споруди можуть поставляти його тоннами.

На перший погляд виходить найзвичайнісінька цеглина, хіба що трохи легша. Вся справа в суміші, з якої цеглу виготовляють. Замість мінерального порошку - це стандартний інгредієнт - сюди додають перероблений мул, який збирають на очисних спорудах міста, повідомляє НТВ.

Роман Бреус, доцент Луганського національного аграрного університету: «Необхідно узяти 40 % щебеня, 50 % піску і 8 % відходів».

Примітно, що Роман Бреус на тему незвичайного будівельного матеріалу недавно захистив дисертацію. Не лише будинки, але навіть дороги, як виявилось, можна будувати, використовуючи таку речовину. Зовнішній вигляд і запах довіри не вселяють, але після переробки виходить відмінна добавка для будматеріалу.

Роман Бреус, доцент Луганського національного аграрного університету: «Поліпшуються експлуатаційні якості асфальтобетону, характеристики міцності».

Несподівані плюси нової технології відкрилися і при виготовленні пробної партії цеглини. Виявилось, що тепло в будинку, побудованому з цього матеріалу, повинно зберігатися довше. Органічні частинки мула при випалюванні вигоряють, утворюючи дрібні порожнечі. Цеглина виходить пористою.
Геннадій Дрозд
Геннадій Дрозд
Геннадій Дрозд, професор кафедри автомобільних доріг Луганського національного аграрного університету: «У нашої цеглини здатність утримувати тепло в приміщенні набагато вища в порівнянні із звичайною. Єдина відмінність - одну цеглину можна застосовувати для облицювальних робіт, а іншу рекомендується використовувати для внутрішніх приміщень».

Очисні споруди під Луганськом - своєрідне родовище мула. Каналізаційні води тут відстоюють, осад збирають в купи. Десятки тисяч тонн потенційного будівельного матеріалу вже скупчилися в околицях міста. Поділитися осадковим мулом комунальники готові у будь-який момент. Утримання цих відвалів обходиться їм досить дорого.

Петро Ковальов, головний інженер підприємства «Луганськвода»: «Необхідно створювати майданчики по утилізації зневодненого осаду, місця для компостування, а це все виливається в орендну плату за землю. Витратне підприємство».

До цих пір і для місцевих екологів поклади осадкового мула залишалися нерозв'язною проблемою.

Володимир Плющев, перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього середовища Луганської області: «Осад можна використовувати як добриво і вивозити на поля. Але в мулі присутні важкі метали, тому удобрювати їм не можна».

Вісім тонн осадкового мула вже надійно поховано на пробній ділянці дороги - 150 метрів траси проклали за новою технологією. Міцність дорожнього покриття виявилося відмінним. Що стосується цегли, то розробкою луганських учених серйозно зацікавилися місцеві будівельні фірми.

На всі ці переваги є лише один мінус, зазначає канал 1+1 – на запровадження технології потрібні гроші. Найкраще, кажуть науковці, якщо це буде державна програма. Головне – здолати упередженість. В ощадливого господаря й лайно не пропаде.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.