Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Африці науковці виявили людський слід, якому 1,5 млн років

За межею віків 11861 перегляд

Опубліковано - 27.02.2009 16:17 | Всі новини | Версія для друку

В Африці науковці виявили людський слід, якому 1,5 млн років
В Африці науковці виявили людський слід, якому 1,5 млн років
Найдавніші з виявлених досі слідів людських ніг знайдено біля поселення Ілерет на півночі Кенії. Британські антропологи розкопували у пошуках кісток протолюдини невеликий пагорб, що складається з піску, мулистих відкладень і вулканічного попелу, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Дві серії відбитків, за даними радіоізотопного аналізу, було залишено близько 1,5 мільйона років тому з інтервалом приблизно в 10 тисяч років істотами, що мали таку ж анатомію стопи, як сучасна людина, і короткі, близько поставлені один до одного пальці.

Учені припускають, що сліди належать людині працюючій (Homo ergaster) або його нащадкові людині прямоходящій (Homo erectus) - першим гомінідам, які мали пропорції, - коротші руки і довші ноги - що нагадують пропорції тіла людини розумної, повідомляє РИА "Новости".

Тим часом кенійська знахідка не проливає світло на питання, яким чином і коли саме мавпяча стопа трансформувалася в людську. Також викопні рештки зазвичай не містять кісток кінцівок, оскільки саме їх у першу чергу поїдали хижаки, що харчувалися падаллю. "Ми дуже мало знаємо про еволюцію рук і ніг наших предків", - визнає керівник групи дослідників професор Борнмутського університету Метью Беннет.
Британські антропологи розкопували у пошуках кісток протолюдини невеликий пагорб, що складається з піску, мулистих відкладень і вулканічного попелу
Британські антропологи розкопували у пошуках кісток протолюдини невеликий пагорб, що складається з піску, мулистих відкладень і вулканічного попелу
Відкриття зробили студенти Польової школи "Кубі Фора", розташованої в однойменному місці на півночі Кенії, що патронується Університетом Ратджерса в Нью-Джерсі, США в особі професора Джона Харріса (John Harris), який став провідним автором публікації. Співавтором статті став професор Метью Беннет (Matthew Bennett) з Борнмутського університету у Великій Битанії, що відсканував і оцифрував сліди в комп'ютерні тривимірні моделі, на підставі яких науковці й зробили свої висновки.

У 1978 році поблизу міста Лаетолі в Танзанії було знайдено ще давніші сліди, яким було близько 3,7 млн років. Але їх володар мав пласку стопу й ноги, пристосовані для хапання, про що свідчать розвинені великі пальці, що стояли під великим кутом від решти. Розмір, глибина й відстань між слідами дозволили вченим так само оцінити вагу, ширину кроку і стиль ходи доісторичних людей, що виявилися дуже схожими на сучасні людські.

Сучасні антропологи практично єдині в думці, що людина як вид зародилася в Східній Африці. На думку антропологів, перехід до сучасної побудови стопи і способу ходьби зіграв найважливішу роль в її еволюції, дозволивши швидше й далі пересуватися, успішніше здобувати їжу й освоювати нові простори.

В Африці також виявили й найдавніше з відомих науці жител homo habilis ("людини умілої"). У печері Вондерверк завглибшки 130 метрів, біля підніжжя гір Куруман було знайдено кам'яні знаряддя, створені близько 2 млн років тому. Знахідки в печері близькі за віком до найраніших кам'яних знарядь, знайдених на території сучасної Ефіопії, вік яких становить 2,4 млн років.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.