Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Журналістський хліб має відчутний присмак крові

Медіа 11943 перегляди

Опубліковано - 3.05.2009 19:26 | Всі новини | Версія для друку

Журналістський хліб має відчутний присмак крові
Журналістський хліб має відчутний присмак крові
3-го травня світ відзначає Міжнародний день свободи преси. Генсек ООН висловив занепокоєння в зв’язку з великою кількістю нападів на журналістів. Правозахисники вказують на збільшення в світі обмежень для преси.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун наголосив на важливості ролі преси при розв'язанні глобальних проблем. Засоби масової інформації можуть робити свій внесок у розвиток діалогу, сприяти примиренню і порозумінню, сказав глава Об'єднаних Націй з нагоди Міжнародного дня свободи преси. Він звернува увагу на те, що робота журналістів примушує замислитися над односторонньою або догматичною точкою зору на релігійні та політичні розбіжності й допомагає меншості заявити про себе.

Кількість нападів шокує

Кількість нападів на журналістів у світі Пан Гі Мун назвав такими, що викликають шок. Уже цього року, згідно з останнім дослідженням міжнародної організації «Комітет захисту журналістів» (CPJ), при виконанні своїх професійних обов'язків загинуло одинадцять представників мас-медіа. Торік був убитий 41 журналіст. Крім того, 125 працівників ЗМІ через свою роботу вимушені сидіти у в'язницях. Дехто перебуває за ґратами вже не один рік, а дехто - й більше десятиліття.

Генсек ООН звернувся передусім до Китаю, Куби та Еритреї надати журналістам право на проведення чесного процесу. «Вбивство й арешт – це ті способи примусити журналіста замовкнути, які найбільше кидаються в око. Часто через страх вони вдаються до самоцензури. З цим також миритися не можна. Журналісти повинні бути в стані виконувати свою роботу вільно й без залякування», - наголосив Пан Гі Мун.
Як повідомила організація «Freedom House», вже сьомий рік поспіль у світі спостерігається збільшення обмежень для свободи преси. «Сьогодні журналістам доводиться боротися за життя. Тиск з боку урядів, інших впливових сил і світової економічної кризи вимагають вкрай високої ціни», - заявила директор «Freedom House» Дженніфер Віндсор.

В Україні – «часткова свобода преси»

Правозахисники піддали критиці не тільки авторитарні країни, але й такі держави, як Італія або Ізраїль, де журналістам стало працювати складніше. Україна, за оцінкою «Freedom House», належить до держав, де панує лише «часткова свобода преси».

У списку найбільших ворогів преси організація «Репортери без кордонів» перераховує не тільки уряди, але й воєнізовані угруповання, терористичні організації, злочинні мережі, як, наприклад, наркобізнесові картелі в Мексиці та мафія в Італії.

Міжнародний день свободи преси нагадує про «Віндгукську декларацію», ухвалену 3-го травня 1991-го року під час конференції ООН у Намібії, присвяченій діяльності мас-медіа. Документ містить заклик до урядів країн світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. Наголошується також, що вільна й демократична преса є найважливішою складовою будь-якого демократичного суспільства.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Медіа»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.