Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


МЗС України домагається визнання Голодомору актом геноциду українського народу

Національне питання 8509 переглядів

Опубліковано - 19.08.2006 22:38 | Всі новини | Версія для друку

Микола Маймескул: «На світовому рівні Голодомор визнають актом геноциду українського народу»
Микола Маймескул: «На світовому рівні Голодомор визнають актом геноциду українського народу»
Заступник міністра закордонних справ України Микола Маймескул виступив з доповіддю перед учасниками круглого столу «Голодомор в Україні 1932-33 років».

«У ті страшні роки злочинним сталінським режимом було заморено голодом 10 мільйонів українців. Наших із вами рідних родичів, близьких, було завдано страшного удару генетичному фонду усієї української нації. Але говорити про цю страшну сторінку нашої історії, говорити голосно на весь світ ми почали зовсім недавно» - сказав, звертаючись до учасників Всесвітнього форуму українців, Микола Маймескул, заступник міністра закордонних справ України, - «За трагедією штучного голоду, ми зазнали наступної трагедії: трагедії замовчування, брехні, перекручень, фальсифікацій історичних фактів. Наприкінці 80-х років вже минулого століття, у доповіді Конгресу США Голодомор було кваліфіковано геноцидом. Такі ж визнання зробили парламенти інших країн, наприклад, Канади, Австралії, Аргентини, Естонії, Італії, Угорщині, Литви, Грузії, Польщі. Я зовсім недавно був у Канаді і пам’ятаю, як кожного року, в роковини Голодомору-геноциду канадське суспільство відзначає цю трагедію. За цими промовистими документами стоїть величезна просвітницька, політична робота української громади, якій за це належить наша велика повага і вдячність» - сказав Маймескул.

«В 2003 р. Верховна Рада прийняла звернення до українського народу з нагоди річниці трагедії Голодомору, проте на державному рівні в Україні тільки 26 листопада минулого року було вперше відзначено день пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій» - підкреслив дипломат. Тоді, ж у звернені до українського народу Президент Ющенко дав пряме доручення українським дипломатам домагатися світового визнання цієї національної трагедії, міжнародного визнання Голодомору актом геноциду українського народу. Микола Маймескул підкреслив, що це завдання вже відбито у конкретних планах зовнішньополітичного відомства й над їх виконання триває напружена робота. Він зазначив, що вже проводяться у десятках країн акції, присвячені 75-й річниці цієї страшної дати, яка виповниться у наступному році, спрямовані не тільки на вшанування пам’яті загиблих, а й на інформування широкої громадськості, парламентських та урядових кіл про цю страшну трагедію, роз’яснення її значення у сьогоднішній боротьбі проти сучасних проявів тоталітаризму, насильницьких ідеологій, за права й свободи людини.

«Я переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо досягти потрібних результатів» - сказав Маймекул, - «Але для цього, крім координації наших дій потрібна солідна, переконлива наукова й правова база, щоб переконати наших опонентів. А сьогодні ще такі є… Я кажу про аргументи, хоча найбільшій аргумент сьогодні в цій залі, поза цією залою і перед очима. Це – фотовиставка зі страшною правдою про злочин».

Заступник Міністра закордонних справ висловив впевненість, що звернення Всесвітнього форуму українців до міжнародної громадськості, урядів, міжнародних організацій держав світу буде не тільки почутий й сприйнятий, а зіграє велику позитивну роль у визнанні на світовому рівні Голодомору актом геноциду українського народу із усіма політико-правовими наслідками.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.