Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рекорд з вишиванками у Рівному

Регіональні новини Регіон: Рівненська область 12780 переглядів

Опубліковано - 26.08.2006 13:31 | Всі новини | Версія для друку

Фото BBCUkrainian.com
Фото BBCUkrainian.com
24 серпня в Рівному з ініціативи рівненської ФМ-радіостанції «Трек» і за участю “Книги рекордів України” пройшла акція “Вишитий рекорд-2006”. З 12.00 до 15.00 на майдані Незалежності Рівного зібралося 3298 небайдужих до народних традицій людей у вишиванках – і старі і малі.

Серед них були навіть маленькі козаки у візочках і група людей з Донеччини.

Як повідомив УНІАН учасник акції, народний депутат України Микола ТОМЕНКО, цей рекорд був офіційно зареєстрований. Депутат наголосив, що “вишиванка як символ українськості” повинна нагадувати і суспільству, і владі про українські цінності і власні корені. А цей рекорд мусив би спонукати всіх до того, що Україна повинна йти в Європу з власними традиціями, щоб не розчинитися там серед інших країн.

Представник національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій вважає, що не бачив красивішого і патріотичнішого рекорду. Для офіційної реєстрації рекорду необхідно було виконати певні вимоги. Згідно з ними створили спеціальну комісію, у складі якої були етнографи та працівники музею. Вони слідкували за «справжністю» вишиванок – футболки з намальованим орнаментом не враховувалися.

За словами етнографів, подія мала важливе значення для них, адже тут були і найдорожчі в Україні сорочки, і одяг, виготовлений українцями Аргентини. Траплялися також сорочки, вишиті ще до Другої світової війни, і навіть у 19 столітті.

Завідувач відділу етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею, член комісії Алла Українець каже, що нині існує близько ста технік вишивання. Найскладніша – вишивання бісером, притаманне майстриням Буковині. Таку вишиванку можуть виготовляти протягом року. Над звичайною потрібно працювати кілька місяців.

За матеріалами ВВС і Оглядача
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.