Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ющенко відкрив Меморіал пам'яті Героїв Крутів

Суспільне життя Регіон: Чернігівська область 10989 переглядів

Опубліковано - 26.08.2006 14:12 | Всі новини | Версія для друку

Фото з сайту www.president.gov.ua
Фото з сайту www.president.gov.ua
25 серпня в селі Крути на Чернігівщині відкрито Меморіал пам’яті героїв, присвячений загибелі студентів під час захисту підступів до Києва від більшовицьких військ у січні 1918. А на розі Хрещатика й Бульвару Шевченка й досі залишається пам'ятник тому, хто послав ті більшовицькі війська на Київ.

Як відомо, 21 січня 2006 р. Президент України Віктор Ющенко підписав Розпорядження «Про вшанування пам’яті Героїв Крут». А вчора разом з головним меценатом спорудження Меморіалу пам’яті Героїв Крутів Сергієм Тарутою урочисто відкрив його.

На початку церемонії Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет провів на місці відкриття Меморіалу заупокійну літію в пам’ять загиблих за незалежність України воїнів. А Президент України Ющенко, виступаючи на церемонії відкриття, відзначив, що бій під Крутами, в якому чисельній та озброєній армії Радянської Росії протистояли погано озброєні студенти, має стати уроком для сучасників.

Пам’ятник представляє собою насипаний пагорб висотою до 7 м, на якому встановлено червону колону іонійського ордеру висотою 10 м, що завершується тризубом із стрічками по боках (композиція герба Української Народної Республіки, який в ті часи опрацьовано художником-архітектором В.Кричевським).

Перед пагорбом встановлено об’ємну, зроблену з граніту, композицію розміром 2,4х3 м, висотою 0,5 м, на якій викарбовано хрест і зображено образ студентської шинелі, виготовленої із металу.

Президент висловив вдячність усім, хто був причетний до спорудження меморіалу, зазначивши, що українські бізнесмени знають про ці події і відгукуються на ініціативи патріотичних сил.

На відкритті Меморіалу були колишній президент Української народної республіки в еміграції Микола Плав'юк, голова Чернігівської облдержадміністрації Микола Лаврик, міністр культури та туризму Ігор Ліховий, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан, голова ради директорів Корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Сергій Тарута, екс-віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, народний депутат Лілія Григорович. З навколишніх сіл прийшли близько 2-х тисяч жителів.

29 січня 1918 року під Крутами відбувся бій між загонами більшовиків і трьохстами київськими студентами, що виступили на захист Української народної республіки. Пізніше загиблі студенти були перепоховані на Аскольдовій могилі у Києві.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.