Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Причини падіння Ту-154 під Донецьком - бездіяльність екіпажа і складні метеоумови

Надзвичайна подія Регіон: Донецька область 12402 перегляди

Опубліковано - 31.08.2006 21:37 | Всі новини | Версія для друку

Причини падіння Ту-154 під Донецьком - бездіяльність екіпажа і складні метеоумови
Причини падіння Ту-154 під Донецьком - бездіяльність екіпажа і складні метеоумови
Технічна комісія Міждержавного авіаційного комітету (МАК) з розслідування катастрофи літака Ту-154М, що розбився 22 серпня під Донецьком, закінчила попередню розшифровку бортових самописців лайнера.

На підставі одержаних даних експерти в цілому змогли відновити картину катастрофи борту RA-85185 і подій, що передували їй, і вибрати з версій причин трагедії, що раніше висувалися, основну, повідомляє NEWSru.com.

За цими даними, аварія, скоріше за все, стала наслідком поєднання двох основних чинників: бездіяльності екіпажу в певній ситуації (чим вона була викликана - питання окреме, і достовірно відповіді на нього ще немає) та складних метеоумов. Крім того, достовірно встановлено, що відмов техніки лайнера, що розбився, не було. На підставі цих висновків, результатів ряду досліджень й інших робіт, проведених в рамках розслідування події з Ту-154, комісія вже направила авіаційним адміністраціям Росії, України й інших держав СНД рекомендації для проведення оперативних профілактичних заходів щодо підвищення безпеки польотів.

Згідно розшифровці переговорів пілота з диспетчером, борт RA-85185 запросив дозвіл на підйом на "390-й ешелон" - це приблизно 11 900 метрів. Командир, як вважають експерти, при цьому явно вирішив обійти грозовий фронт зверху - грубо кажучи, "перестрибнути". Це найнезрозуміліший момент у всій історії, оскільки ні по маневру, ні по курсу, ні по висоті екіпаж Ту-154 не був обмежений, тому що в районі у цей момент інших літаків не було.

Подальші ж події дані "параметричного" бортового самописця, що фіксував роботу всіх вузлів і свідчення приладів, за словами експертів, дозволили прорахувати практично по хвилинах. І, як з`ясувалося, саме одна хвилина і вирішила долю лайнера. Катастрофа, по суті, почалася в мить, коли літак перевищив заданий йому диспетчером ешелон. Замість висоти 11 900 метрів Ту-154 піднявся на 12 100, саме на цьому ешелоні незадовго до трагедії засік його радар Ростовського центру управління повітряним рухом. Зайві 200 метрів "Ту" проскочив через вихід на "закритичні" кути атаки - тобто дуже різко пішов вгору.

Первинно це, за словами фахівців, веде (особливо за наявності турбулентності) до так званого зриву потоку - різкого падіння підйомної сили крила. Проте якщо швидкість лайнера при цьому ще досить велика, в динаміці цей момент (свого роду тривожний сигнал для пілота) можна прогавити, і тоді наступає так званий "підхват". "Підхват" - сталий жаргонізм пілотів, що означає різке збільшення підйомної сили крила. В результаті літак ще більше "задирає" ніс і фактично "сідає на хвіст".

"Але навіть у цей момент, - розповідає джерело, - ще можна було дати штурвал від себе і спробувати піти вниз, в грозу". За визнанням експертів, насправді грозовий фронт, який намагався обійти Ту-154, був не настільки сильним, щоб загрожувати загибеллю літаку. Але самописці не зафіксували спроб екіпажу направити Ту-154 вниз, штурвал пілоти тримали рівно. В результаті літак піднявся на висоту 12 100 метрів. Там борт знаходиться всього хвилину. За цей час літак остаточно втратив швидкість, кут тангажа (кут між віссю фюзеляжа машини і горизонталлю) досяг 45 градусів, і "Ту" почав падати - ковзаючи з крила на крило, з креном на хвостову частину. Саме такий рух літака і позначається терміном "плоский штопор". Приблизно так падає з дерева осінній лист, пише газета "Врємя новостєй".

З попередніх результатів розшифровки "чорних ящиків", за словами офіційного представника МАК, остаточного висновку про причину катастрофи робити не можна. Робота над повною дешифровкою і зведенням всіх джерел воєдино, як відзначили в МАК, йде повним ходом.

Україна проти передчасних звинувачень


Між тим МЗС України попросив ЗМІ не поширювати версії причин катастрофи Ту-154 до офіційного висновку комісії.

У поширеному сьогодні коментарі керівника прес-служби українського МЗС Андрія Дещиці мовиться, що в деяких ЗМІ з'явилася інформація про нібито помилкові дії диспетчерів "Укравіаруха", які могли привести до катастрофи Ту-154. "У зв'язку з цим ми вважаємо за необхідне відзначити, що будь-які припущення про причини авіакатастрофи до обнародування висновків спеціально створених урядових комісій є передчасними, оскільки не базуються на встановлених фактах, а також є неприпустимими з моральної точки зору", - сказано в коментарі.

МЗС України підкреслює, що українська сторона неодноразово заявляла, що зробить все можливе для всестороннього з'ясування причин цієї трагедії, і вже здійснила ряд практичних кроків, які відповідним чином оцінені російськими фахівцями.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.