Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Доведено, що Туринська плащаниця є середньовічною фальшивкою

У світі науки 15171 перегляд

Опубліковано - 6.10.2009 03:43 | Всі новини | Версія для друку

Оригінальна Туринська плащаниця (ліворуч) і дублікат професора Гарласкеллі.
Оригінальна Туринська плащаниця (ліворуч) і дублікат професора Гарласкеллі.
Професор органічної хімії Луїджі Гарласкеллі з Університету Павії (Італія) стверджує, що йому вдалося відтворити Туринську плащаницю.

На думку Луїджі Гарласкеллі, його дослдження остаточно доводить, що плащаниця є середньовічною фальшивкою, повідомляє Компьюлєнта з посиланням на Рейтер.

Туринська плащаниця - чотириметрове полотно, в яке, за переказами, Йосип з Ариматеї загорнув тіло Ісуса Христа після його хресних страждань і смерті. У ній Ісус був похований у порожній, що раніше не використовувалася гробниці. У 1898 році, коли плащаниця була виставлена на огляд, фотограф-аматор Секондо Піа, який зробив кілька знімків артефакту, несподівано виявив на негативах людський лик. Він зробив наступний висновок: на плащаниці відбилося обличчя і тіло Ісуса. На думку окремих дослідників, на плащаниці залишилися також сліди тернового вінця і навіть відбитки монет часів Понтія Пілата.

Деякі віруючі переконані, що на плащаниці - справжні відбитки обличчя і тіла Ісуса, а тому цінують її як одну з найважливіших реліквій християнства. Католицька церква офіційно не визнає плащаницю справжньою, проте вважає її важливим нагадуванням про Пристрасті Христові. Православна церква не має офіційної позиції з питання її справжності.

У 1988 році були зроблені спроби радіовуглецевого датування плащаниці, що дали в різних лабораторіях (в Арізоні, Оксфорді та Цюріху) близькі діапазони дат - з 1260 по 1390 рік. Пізніше ці результати були поставлені під сумнів: скептики припустили, що для аналізу використовувалися зразки, взяті не з основної тканини, а з латок.

У ході експерименту Луїджі Гарласкеллі створив повнорозмірний дублікат плащаниці із зображенням, використовуючи технології і матеріали, доступні в середні віки. Професор і його колеги поклали лляне полотно на добровольця і натерли тканину барвником з незначним вмістом кислоти. Потім барвник був штучно зістарений шляхом нагрівання тканини в печі і подальшого прання. У результаті барвник зник з поверхні матеріалу, але залишив нечітке, напівтонове зображення людини - таке ж, як і на оригінальній плащаниці.

Гарласкеллі вважає, що середньовічні шахраї не зістарювали барвник штучно - за століття він вицвів сам. Потім вчені нанесли на тканину краплі крові, пропалили дірки і зробили підпалини. У результаті було досягнута стовідсоткова схожість з Туринської плащаницею.

Професор не чекає, що його відкриття буде прийнято віруючими - про що тут можна говорити, якщо люди не оцінили результати радіовуглецевого датування, що проводилося в кращих лабораторіях світу.

До речі, гроші на проведення експерименту професор Луїджі Гарласкеллі отримав від Італійської асоціації атеїстів та агностиків.

Однак науковець не без іронії нагадує, що гроші не пахнуть, і джерело фінансування ніяк не могло вплинути на результати дослідження.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.