Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вічний вогонь на честь інтернаціоналістів палатиме

Суспільне життя Регіон: Івано-Франківська область 12315 переглядів

Опубліковано - 13.02.2010 03:46 | Всі новини | Версія для друку

Активісти з обласної організації української спілки ветеранів Афганістану відновлюють пам`ятник
Активісти з обласної організації української спілки ветеранів Афганістану відновлюють пам`ятник
Івано-франківські активісти з обласної організації української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) відремонтували та привели до ладу пам’ятник загиблим у афганській війні.

Ось вже 21 рік, як на території всього колишнього Радянського Союзу святкується радісне і водночас сумне свято – День виводу радянський військ з Афганістану.

Свято кінця ще однієї війни об’єднує і людей, і сім’ї – не залежно від їх національності, віри та громадянства, адже всі вони загартовані як минулими бойовими діями, так і життям вже у мирний час.

В Івано-Франківську підготовка до святкування 21 річниці виводу військ розпочалась за кілька днів до 15 лютого. Активісти з обласної організації української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) відремонтували та привели до ладу пам’ятник загиблим у афганській війні, повідомив "Аратту" підполковник Тарас Грень із Західного регіонального медіа-центру МО України.

І хоча пам’ятник було встановлено лишень минулого року в одному з центральних парків міста - парку Воїнів-інтернаціоналістів, він, на жаль, пошкоджений як вандалами, так і шукачами металу.

За словами колишніх афганців, частково було знищено систему подачі газу до вічного вогню, яка складалась з мідних трубок. Навколо пам’ятника кудись безслідно зникли посаджені туї; крім цього, вандали пробували навіть демонтувати бронзові таблички з іменами загиблих солдатів, та, на щастя, їм це не вдалось.
Пам’ятник в Івано-Франківську — 38-й в Україні. Його автор — лауреат Шевченківської премії скульптор Василь Вільшук, який створив пам’ятник В’ячеславові Чорноволу та іншим діячам. Кошти зібрали з різних джерел — близько 280 тис. грн. Гранітні брили привезли з Житомирської області.

На постаменті — 30-тонна скеля, на ній жива мішень — бронзова фігура солдата, який тримається за пробите кулею серце. Біля підніжжя — символ пам’яті: запалений факел, пам’ятна таблиця.

В Івано-Франківську сьогодні проживають близько 1400 афганців. На зведення Меморіального комплексу вони чекали 10 років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.