Вісім дерев’яних церков України - нові кандидати до переліку Міжнародної спадщини ЮНЕСКО

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.05.2010 16:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10221

Вісім дерев’яних церков України стали новими кандидатами у список Міжнародної спадщини ЮНЕСКО, повідомляє в новому номері щотижневий український журнал Корреспондент.

Церква Святого Духа (1502) в Потеличі. Фото надане Андрієм Кутним

Мова йде про чотири церкви у Львівській області - Церкву Святого Духа (1502) в Потеличі, Церкву Святого Юра (1657) в Дрогобичі, Церкву Святої Трійці (1720) у Жовкві, Церкву Різдва Пресвятої Богородиці (1838) у Маткові; про дві в Івано-Франківській - Церкву Різдва Пресвятої Богородиці (1808) в Нижньому Вербежі, Церкву Святого Духа (1490-ті) у Рогатині, і про дві у Закарпатській - Церкву Вознесіння Господнього (1824) в Ясіні, Церква Святого архістрата Михаїла (1745) в Ужку.

Їх лобіст - львівський учений, фахівець з давньої архітектури Андрій Кутний, що працює в лабораторії Технічного університету Мюнхена (Німеччина).

Завдяки йому за один день головна визначна пам'ятка міста Рогатина Івано-Франківської області - дерев'яна церква - постаріла на 100 років, повідомляє Корреспондент.

"До недавнього часу її датували 1598 роком. Згідно з моїми дослідженнями, вона на 100 років старша, тобто належить до періоду відомої Роксолани, яку в 1520 році викрали з Рогатина [і продали в гарем турецького султана Сулеймана ІІ], - розповів учений. - Її батько, як відомо, був там священиком. Цілком можливо, в цій самій церкві ".

Кутний цього року за свою працю про дерев'яні церкви України отримав престижну міжнародну нагороду Europa Nostra.

Сьогодні в Україні близько 1,5 тис. дерев'яних церков - унікальних пам'яток архітектури минулих століть. Дерево - недовговічний матеріал, і вже те, що побудовані 400-500 років тому церкви збереглися до наших днів, робить їх безцінними. Крім історичної, вони мають також архітектурну і культурну цінність, викликаючи інтерес туристів і паломників.

За кількістю подібних споруд з Україною може зрівнятися тільки Румунія, у всій же решті Європі їх одиниці. Але через неувагу з боку держави кожен рік на п'ять-шість унікальних церков у країні стає менше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.