Мобільні телефони викликають залежність, стрес і фобії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.09.2006 22:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1051

Мобільні телефони можуть викликати в деяких людей залежність, схожу з пагубною звичкою гри на тоталізаторі.

Про це заявили британські вчені зі Стаффордширського університету після опитування студентів, пише газета "15 минут".

Майже 40% з них у буквальному значенні слова "не можуть жити без своїх мобільних телефонів", а 35% використовують їх з метою "відволікання від власних проблем". 7% поклали на трубки "провину за втрату важливих особистих відносин, або за втрату роботи".

Вчені впевнені, що мобільні здатні розвинути в частини людей досить високу ступінь прихильності, а в деяких - справжню маніакальну залежність.

Українські користувачі мобільних телефонів не є виключенням. Психолог Володимир Нефедов стверджує, що мобільники справді можуть викликати залежність. Особливо це може виявлятися, коли власник забуває телефон. Роздратування може викликати і неможливість додзвонитися до абонента. Та й саме перебування на зв’язку 24 години на добу може викликати нервову напругу.

За словами Нефедова, все це йде від страху самітності. "Таким залежностям і фобіям більш піддані люди з низькою варіативністю, - тобто ті, у яких життя влаштоване за якоюсь системою чи правилами. Відхилення від звичного чи бажаного викликає психологічний дискомфорт", - розповів психолог виданню.

Мобільні можуть викликати також різні фобії, наприклад, страх дзвінка від невідомої або малоприємної людини.

Щоб не потрапити в залежність від "труби", Нефедов рекомендує розширювати свій кругозір, самовдосконалюватися і, найголовніше, - розширювати коло живого спілкування. "Як правило, після 28 років у людей пропадає потреба до розвитку. І вони вдосконалюють свій світ, користуючись вже набутими раніше навичками. Це веде до обмеження внутрішньої волі, і, як наслідок, - до залежності".

Щоб не потрапити в раби мобільнику, краще купувати моделі, не перевантажені іграми і функціями, радить Нефедов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.