У кіпрському аеропорту затримали російського шпигуна

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.06.2010 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10610

У вівторок, 29 червня, в аеропорту міста Ларнака на Кіпрі поліція затримала Крістофера Метсоса, якого підозрюють у шпигунстві на користь Росії.

Метсоса затримала за запитом від США і за звинуваченнями він є одним із 11 фігурантів справи про шпигунство.

Під час затримання 54-річний Метсос планував відлетіти з Кіпру до Будапешта. В даний час його відпустили під заставу в розмірі $ 20 тис. Питання його екстрадиції до США суд розгляне протягом 30 днів.

"Метсос розшукується в США за підозрою в шпигунстві і відмиванні грошей. Він є громадянином Канади, проте при собі у нього виявили і американський паспорт", - повідомив представник поліції Ларнаки Міхаліс Катсунотос.

27 червня в США було затримано десять осіб підозрюваних у шпигунстві на користь Росії. Згідно із заявою американського міністерства юстиції, заарештовані люди, імовірно, працювали на російський уряд.

Заарештовані тривалий час жили в США, причому більшість із них - під виглядом подружніх пар. Як випливає з матеріалів справи, якими володіють ЗМІ , основним завданням розвідників було налагодження зв'язків серед впливових політиків США і вербування потенційно корисних американців.

Так, відповідно до деяких даних, за більш ніж десять років проживання в США члени шпигунської мережі встановили тісний контакт із кількома видатними діячами США, серед яких неназваний політик-фінансист з Нью-Йорка, високопоставлений урядовець, вчений-ядерник та інші.

Тим часом американські ЗМІ описують деталі шпигунського скандалу. Зокрема повідомляється, що заарештовані користувалися азбукою Морзе, невидимим чорнилом та вдавалися до інших трюків, більш відомих за детективам і художніми фільмами часів холодної війни.

28 червня в США відбулися перші слухання у справі передбачуваних "російських шпигунів", їм загрожує від п'яти до 20 років в'язниці.

МЗС РФ також вивчає повідомлення про затримання в США групи осіб за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії, вважаючи їх поки суперечливими.Від будь-яких коментарів у МЗС утримались.Також не коментує інформацію про шпигунів Служба зовнішньої розвідки Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.