Екологічно чисте паливо винайшов і зробив прибутковим інженер з міста Славутич

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 1.10.2006 15:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1065

Він створив лінію, яка перетворює будь-які відходи деревини на штучне кам’яне вугілля. Новий дешевий продукт на вітчизняному ринку споживача не знайшов — у нас поки не в моді новітні технології.

Втім, інженер не розгубився і дав оголошення про свій енерговинахід в інтернеті, і за кілька годин отримав реальних покупців і замовників з Німеччини, Польщі та Литви.
Дорогоцінне екологічно чисте паливо лежить в українців під ногами, треба просто нахилитися і взяти його.

Такої тези притримується інженер Володимир Мельников. Гори тирси, які залишала його власна пилорама, відкривали два шляхи – або платити шалені штрафи за сміття, або віднайти спосіб його переробки. Винахідник вибрав останній варіант і сконструював машину, що перетворює будь-які відходи з деревини на брикети для котлів та пічок.

Володимир Мельников, винахідник:
- Ми пресували очерет, пресували солому, пресували новорічні ялинки прямо із залишками іграшок, – у нас це виходило. Практично все пресуємо.

Над обладнанням інженер чаклував три роки. Перша машина вийшла з ладу – спроектована росіянами пічка вибухнула і спалила майстерню. Нову він робив вже сам, з брухту старої лінії для виробництва комбікормів. Пічка надвисокого тиску розігріває тирсу до 300 градусів, вона випускає рослинний клей, потім масу стискає прес силою 200 тонн на квадратний сантиметр. Саме так природа творила кам’яне вугілля мільйони років тому. Гладенький брикет Мельникова горить, як антрацит, не смердить і з тони сировини залишається тільки відро попелу.

Інженер місяць пропонував новинку по сусідніх селах, але не знайшов покупців. З відчаю дав оголошення в інтернет і за кілька годин отримав відповіді з Німеччини, Литви та Польщі. Іноземці самі запропонували ціну.

Володимир Мельников, винахідник:
- Такий брикет на Заході дуже цінується. За останніх 3 місяці ціна на нього виросла на 25%. Якщо влітку продавали по 75, то зараз по 100 євро за тонну. А взимку, як наш партнер сказав, буде по 120 євро за тонну, плюс повернення ПДВ.

Брикети Мельникова купує мережа німецьких супермаркетів. А сам інженер проектує нову лінію – для пресування відходів виробництва паперу. Ліс він більше не пиляє – поруч понад 40 пилорам, які залюбки звозять до Славутича відходи виробництва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.