На Тернопільщині розкопали давнє двоповерхове житло слов’ян

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.07.2010 03:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10704

Тернопільський археолог Василь Ільчишин розкопав помешкання слов’ян, що жили на Тернопільщині за часів Київської Русі. Давнє житло вдалося знайти неподалік села Хоми Збаразького району.

Про це Gazeta.ua розповів сам дослідник.

Він працює у держпідприємстві “Подільська археологія”, є співробітником рятувальної археологічної служби.

“Неподалік села є стара розмита дорога. Нею уже давно ніхто не користується. Від постійних дощів утворився ярок. У його стінці я і побачив кераміку та палене дерево, - пояснив Ільчишин. – Одразу зрозумів, що треба проводити рятувальну розвідку. Адже об’єкт, що був під землею, могла знищити ерозія”.

Археолог відкопував житло чотири дні.

“Житло невелике – 5 на 4 метри. Це помешкання середньої сім’ї. Воно було на глибині 70-80 см під землею. Але непросте, а двоповерхове. У ХІІ-ХІІІ століттях люди тут жили заможно. Будували двоповерхові хати. Ця теж має два яруси. Під долівкою була ще двометрова яма-холодильник”, - зазначив він.

Серед знахідок є черепки кухонних горщиків. Зараз їх склеюють фахівці. Імовірно, вийде 5 посудин.
“Найцікавішою знахідкою є бронзовий перстень. Знайти такий – це рідкість. Крім того, він був у житлі. Через прив’язаність до об’єкта можна простежити ареал поширення ювелірних виробів. Зокрема, раніше таку прикрасу можна було знайти на півдні області – у Борщівському районі. Може, там жив ювелір або ж каблучка є предметом імпорту”, - сказав Ільчишин.

Вразила археолога і давня піч.

“Пічка купольна, має метр у діаметрі. Її черінь кілька разів ремонтували. У нижньому шарі як будівельний матеріал використане кам’яне жорно. У середньому – побитий горщик, який тепер треба склеїти. А верхній замазаний глиною”, - поділився він.

Давнє житло згоріло.

“Це можна точно сказати, оскільки є спалений зруб. Але що саме спричинило пожежу – невідомо. Для цього треба відкопати усе поселення”, - додав Ільчишин.

Усі знахідки опишуть та передадуть до Збаразького замку.

Найчастіше археологи знаходять давні житла та кераміку під час експертизи земельних ділянок під будівництво.

Нагадаємо, що у травні на Тернопільщині виявили слов’янське поселення VІІІ–ІХ і ремісничу майстерню ХІІ–ХІІІ століть. Відкопали їх на городі родини Трендовацьких у райцентрі Теребовля.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.