Російські інтернет-ЗМІ зобов’язали видаляти “шкідливі” коментарі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.07.2010 15:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10714

Російські інтернет-ЗМІ мають лише добу після одержання листа Роскомнадзора, щоб видалити коментар читача.

Роскомнадзор визначив порядок повідомлення інтернет-ЗМІ про необхідність видалити або відредагувати коментар читача, якщо відомство вважає коментар таким, що суперечить законодавству. Відповідний наказ затвердив 6 липня голова Роскомнадзора Сєргєй Ситніков.

Відповідно до затвердженого порядку, у випадку, якщо Роскомнадзор виявить у коментарях читачів інтернет-ЗМІ ознаки зловживання свободою інформації, відомство направляє до редакції прохання видалити або відредагувати коментар одночасно по електронній пошті і факсом. По телефону спілкуватися з редакцією відомство відмовилося.

Лист надсилається одночасно за кількома адресами: загальною адресою редакції, адресою головного редактора й іншим адресами, заявленим на сайті.

Роскомнадзор зайнявся моніторингом коментарів після постанови пленуму Верховного суду з роз'ясненням закону "Про ЗМІ". Зокрема, постановою було затверджено, що Роскомнадзор має повне право робити попередження інтернет-сайтам, зареєстрованим як ЗМІ, у випадку якщо вони відмовляються виконати вимогу відомства видалити або відредагувати коментар читача "в розумний термін". Розумним Роскомнадзор визнав термін у 24 години.

Через добу непокори відомство виносить офіційне попередження.

Тим часом, на думку фахівців, термін, встановлений Роскомнадзором, не може бути забезпечений більшістю інтернет-ресурсів, які не володіють службою моніторингу всіх коментарів.

Рішення про те, що за коментарями на сайтах інтернет-ЗМІ зможе стежити Роскомнадзор, було прийнято пленумом Верховного суду в червні 2010 року. Згідно з цим рішенням, коментарі користувачів не повинні проходити премодерацію, проте Роскомнадзор отримав право попереджати ЗМІ про ознаки екстремізму в опублікованих коментарях.

Після прийняття цього рішення Роскомнадзор вже звертався до агентств "Дейта" і АПН і зажадав від них видалення коментарів користувачів. "Дейта" стерла коментар, що викликав нарікання, а АПН, співробітники якого не відреагували на звернення, отримало офіційне попередження від Роскомнадзора.

Від “Аратти”. З іншого боку, що стосується України, було б непагано запровадити подібний моніторинг для тих інтернет-ЗМІ, які штучно піднімають свій рейтинг шляхом утримання "штатних" коментаторів, які влаштовують словесну діарею-"перестрілку" в коментарях до публікацій, особливо по лінії "хахол"-"кацап".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.