Росія обмінює заарештованих у США чекістів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 9.07.2010 14:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10730

У Відні розпочалася процедура обміну затриманих у США десяти осіб, підозрюваних владою США в роботі на російську розвідку, на чотирьох засуджених у Росії за звинуваченням у шпигунстві.

Літак з десятьма затриманими в США росіянами приземлився в аеропорту Відня о 12:25 (за Києвом). За даними AFP, раніше в тому ж аеропорту сів літак МНС Росії, на борту якого перебували четверо росіян, яких уряд РФ погодився обміняти на так званих "шпигунів".

У ЗМІ операцію називають найбільшим шпигунським обміном з часів "холодної війни".

Як повідомлялося, 8 липня усі затримані частково визнали провину, після чого суддя зняла з них звинувачення у відмиванні грошей, засудила до термінів, які вони вже відбули в ув'язненні, і розпорядилася негайно їх депортувати. В обмін Росія вислала чотирьох людей (Олександра Запорізького, Геннадія Василенка, Сергія Скрипаля та Ігоря Сутягіна), раніше засуджених за шпигунство.

Раніше Мін'юст США привів справжні імена винних. Так, Володимир та Лідія Гур'єві мали імена Річарда та Сінтії Мерфі, Михайло Куцик та Наталія Переверзєва були Майклом Зоттолі і Патрішою Міллс, Андрій Безруков і Олена Вавілова - Дональдом Хітфілдом і Трейсі Фолі, а Михайло Васенко називав себе Хуаном Лазаро.

Водночас, Вікі Пелаес, Ганна Чапман і Михайло Семенко працювали в США під своїми справжніми іменами.

Нагадаємо, влада США оголосила про затримання десяти осіб за підозрою в шпигунстві на користь Росії 28 червня. Ще одного підозрюваного затримали 29 червня в аеропорту міста Ларнака на Кіпрі, однак йому вдалося втекти від правоохоронних органів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.