У престолі храму знайшли повстанські прапори

Автор/джерело -  © “Високий Замок”



Дата публiкацiї - 12.07.2010 15:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10755

Село Плоску, що у Дубенському районі Рівенської області, чимало старожилів називають столицею повстанського краю.

Та навряд хто зміг би здогадатися, що ще донині з тих часів збереглися два вишиті національні прапори, котрі знайшли нещодавно у престолі сільського Покровського храму.

Про ці реліквії у селі переповідали легенди, але не могли віднайти їх, попри численні намагання. З часом люди почали вважати, що це проста вигадка. “Коли я прийшов сюди служити, мені вже тепер покійний паламар розповідав, що у нашому храмі зберігається реліквія. Був такий момент, що ми зривали підлогу, але нічого не знайшли. Хоча, якщо логічно уявити, то як реліквія могла зберігатися у землі? – розповів місцевий настоятель. – Минув час, і ми перестали шукати ці прапори. Та ось нещодавно я запропонував поміняти престол на новий, адже старого шершень поточив. І матерія на ньому вже старенька. Для цього слід було зняти розміри попереднього престолу, аби замовляти новий. Бачите, престол має свій одяг – сорочку, ризи. Коли знімали внутрішні розміри, не хотілося облачення із престолу знімати. Я акуратно підняв сорочку, дивлюсь, якась матерія виглядає. Як ще трішки вище підняв облачення – побачив приколені шпильками два вишиті прапори”.

Цікаво, хто і коли заховав у храмовий престол два українські прапори? На це питання плосківчани конкретної відповіді дати не можуть, і невідомо чи вже дадуть. Залишилися знову ж перекази, згідно з якими нібито у церкві був священик, котрий брав також безпосередню участь у бою під Гурбами 1944 року разом з іншими повстанцями. Знайдені святині вирішили залишити у прихожій храму, аби кожен прихожанин зміг розглянути та навіть доторкнутися до історично важливого предмета. Нині прапори знаходяться у дерев’яному обрамленні, котре невдовзі засклять.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.