Кліматичний сценарій для України: зміни на шкоду чи на користь?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.08.2010 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11070

У понеділок уранці, як і тиждень тому, Київ оповило димом. У Міністерстві з надзвичайних ситуацій вважають, що його принесло з Росії. Натомість експерти кажуть, що проблема внутрішня і полягає в пожежах на українських теренах.

За прогнозами деяких екологів, пожежі та димові завіси – це ще найменше, що може спіткати Україну, якщо аномальна спека внаслідок глобального потепління стане явищем щорічним.

У понеділок уранці в деяких районах Києва з’явився дим та запах горілого. Директор Інституту гідрометеорології Володимир Осадчий переконаний в українському походженні диму, адже нині вже спостерігається багато локальних пожеж навколо столиці та в інших областях.

«Величезної кількості диму з території Росії на нашу територію не поширюється, –говорить експерт. – Умови циркуляції повітря на даний момент такі, що вітер дме з півдня, тобто, навпаки, в бік Росії».

Причину появи диму саме вранці Осадчий пояснює типовими фізичними процесами в атмосфері. Вдень дим піднімається в атмосферу, а вночі опускається на землю.

Голова Державної гідрометеорологічної служби МНС В’ячеслав Ліпінський також не виключає, що частина смогу над Києвом з’явилась унаслідок пожеж біля столиці. Зокрема, в Київській області горять невеликі площі торфовищ, які дуже важко загасити.

В українському Гідрометцентрі цьогорічну спеку вже називають аномальною, а причину її виникнення пов’язують із глобальними кліматичними змінами на планеті.

Україна стане пустелею?

Екологи ж б’ють на сполох: якщо така спека стане звичною для України, то торфовища на півночі держави можуть вигоріти зовсім. А це стане причиною зникнення води в цьому регіоні.

Як наслідок, говорить радник голови Національного агентства екологічних інвестицій Ірина Трофимова, в Україні спостерігатимуться сильні посухи. «Вони будуть охоплювати значну територію України і навіть ті області, зокрема, Полісся, яким не були притаманні посухи, що вже спостерігається і цього року», – прогнозує Трофимова.

Ліси в Україні можуть дуже порідіти не лише через пожежі, а й через відсутність води. Як наслідок, лісостеп стане степом, а степові території взагалі напівпустелями, припускає кліматолог.

Тож, на думку Ірини Трофимової, в Україні можуть з’явитися комахи, характерні для пустель та напівпустель. Вже зараз, за її словами, в деяких регіонах України з’являються богомоли, отруйні павуки. Тож експерт не виключає появу в Україні і малярійних комарів, що, на її думку, навіть може спричинити епідемію малярії.

М’які зими будуть майже безсніжними, зазначає Ірина Трофимова. На полях частіше з’являтиметься лід, під яким озимі культури помруть, як це сталося в 2002 році, коли через тонкий шар льоду загинув урожай.

Глобальні кліматичні зміни лише на краще – експерт

Зовсім інше кліматичне майбутнє для України передбачає Наталя Коссуль, заступник директора Інституту космічних досліджень, який, зокрема відстежує кліматичні зміни. Вона очікує на позитив.

«Ті зміни, які в нас відбудуться, не призведуть до опустелювання, а, навпаки, до покращення, – наголошує Наталя Коссуль. – Із погляду життя людини, сільського господарства і нашої економіки ці зміни будуть сприятливими, на відміну від інших країн, у яких може бути опустелювання або підвищення рівня моря».

Експерти Світового банку минулого року також прогнозували, що у зв’язку з потеплінням в Україні може підвищитися врожайність.

Чий би прогноз не виявився точнішим, головна порада і українських, і міжнародних фахівців полягає у тому, що уряди мають готуватися до можливих кліматичних змін уже сьогодні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.