Крим може стати островом. Через сотні тисяч років

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 19.08.2010 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11147

За прогнозами кліматологів, рівень моря може підвищитися на 50 см. У таком разі озеро Сиваш стане морською протокою, а Крим – островом, попередив керівник Гідометцентру.

Невдовзі Крим може природним чином відокремитися від України - він просто перетвориться на острів, заявив керівник Гідрометцентру Микола Кульбіда.

"Прогнози кліматологів свідчать про ймовірність підвищення рівня моря за рахунок танення льодовиків на 50 і більше сантиметрів. За такого підвищення озеро Сиваш може стати морською протокою, а Крим – островом", - пояснив синоптик.

Це підтверджують і деякі кримські вчені. На східному узбережжі півострова цього літа спостерігачі зафіксували підйом рівня моря на 30-40 см, але поки не поспішають оприлюднювати цю інформацію.

До речі, наприкінці цього тижня в найважливішій академічній установі Криму - Карадазькій науковій станції ім. В'яземського - відбудеться закрита нарада за участю академіка Бориса Патона. На порядку денному - підйом рівня моря.

Водночас президент Кримської Академії Наук Віктор Тарасенко зазначив, що нічого аномального не відбувається: "Приводів для паніки немає. Процеси, про які каже Кульбіда, не відбуваються миттєво. Теоретично Крим може стати островом, але цей процес за найбільш несприятливого розвитку розтягнеться на сотні тисяч років".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.