На директора музею порушили кримінальну справу за намір розголосити таємницю про сталінські репресії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.09.2010 13:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11387

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом підготовки до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

«Встановлено, що співробітник СБУ Забілий Р. В. з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю. 8 вересня 2010 року після прибуття зі Львова до Києва він був затриманий із цими відомостями. Наразі встановлюється коло осіб, яким призначалась зазначена інформація», – йдеться в повідомленні.

Співробітники Служби безпеки України 8 вересня затримали на чотирнадцять годин науковця, директора Львівського Національного музею-меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого.

Директора Меморіалу «Тюрма на Лонцького» 14 годин протримали в СБУ – В`ятрович

Колишній директор Державного архіву СБУ Володимир В`ятрович повідомив Радіо Свобода, що СБУ 8 вересня затримала директора Національного Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслана Забілого.

За словами Вятровича, Забілого затримали вранці у Києві, 14 годин утримували у приміщенні Служби безпеки на вулиці Володимирській і не дозволяли зробити жодного телефонного дзвінка.

Співробітники СБУ вилучили комп’ютер історика і звинувачували його у тому, що комп’ютер містив секретні архівні документи.

Також, за словами Вятровича, Руслана Забілого звинувачували у тому, що «через нього на Захід потрапляють якісь секретні документи».

Володимир Вятрович запевняє, що Руслан Забілий відкинув звинувачення, а всі документи, з якими працює історик, пройшли офіційну процедуру розсекречення.

Радіо Свобода звернулося за поясненнями до Служби безпеки України. Там пообіцяли прокоментувати ситуацію пізніше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.