На Троєкуровському кладовищі Москви попрощатися з Ганною Політковською прийшли сотні людей

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 10.10.2006 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1144

На Троєкуровському кладовищі в ритуальному залі пройшло прощання з оглядачем “Нової газети” Ганною Політковською, яка була вбита 7 жовтня в під'їзді власного будинку.

Задовго до офіційного початку церемонії прощання біля кладовища зібралися сотні людей. Вони по черзі проходили до залу, де залишали біля труни загиблої вінки і букети живих квітів, передає "Інтерфакс".

Серед тих, що прийшли попрощатися - велика кількість співробітників друкованих ЗМІ, тележурналістів, представників інших організацій і відомств, які працювали з Політковською, а також прості громадяни.

Крім того, на похорони приїхали заступник міністра культури Леонід Надіров, голова Спілки журналістів Росії Всеволод Богданов, декан факультету журналістики МГУ Ясен Засурський, заступник головного редактора "Нової газети" Віталій Ярошевський, головний редактор радіостанції "Ехо Москви" Олексій Венедіктов та інші.

Акції пам'яті Ганни Політковської пройдуть також в Петербурзі, Єкатеринбургу й інших містах. Небайдужі люди зберуться і біля російського посольства в Києві, а також у російського консульства в Львові. У Кургані пікет на згадку про Ганну Політковську був розігнаний, а його організатор затриманий, повідомляє "Ехо Москви".

15 жовтня, на 9-й день після загибелі журналістки планується проведення акцій пам'яті Політковської. Колеги Ганни Політковської мають намір висунути її на здобуття премії ЮНЕСКО в галузі свободи слова, а також заснувати премію імені Політковської, повідомляє NEWSru.com.

Московська Хартія журналістів дивується, чому вбивство Політковсько] не було засуджене Путіним

Представники Московської Хартії журналістів не сумніваються, що журналістка була вбита за те, що вона робила, розповідаючи співвітчизникам про страшну ціну війни в Чечні, а світу - про ситуацію з правами людини в Росії. "Ганна Політковська - наша колега, мужня і чесна людина. Її вбивство відбулося в той момент, коли в Росії майже не прийнято говорити ні про Чечню, ні про права людини. Тим болючіша і непоправна ця втрата", - говориться в заяві, опублікованій на сайті інтернет-журналу ej.ru.

У своїй заяві представники Московської Хартії журналістів виражають подив з приводу того, що вбивство Політковської так і не було засуджене головою держави. "Чи означає це, що керівництво нашої країни відноситься до загибелі одного з найвідоміших журналістів Росії як до незначної події? Або відношення офіційних осіб до діяльності Ганни Політковської було настільки неприязним, що її загибель від куль вбивці не викликає жалю?" - звучать риторичні питання.

Вбивство Ганни Політковської - прямий виклик всій російській журналістиці, мовиться в заяві журналістів: "Доля нашої колеги - підтвердження того, що журналісти, які не охоче підкоряються тиску, зневажають самоцензуру і які чесно виконують свій обов'язок, піддаються серйозному, а у випадку з Ганною Політковською - смертельному ризику".

"Ми чекаємо відповіді. Ми вимагаємо, щоб хід розслідування вбивства Ганни Політковської був гласним, щоб всі, хто задумав і організував цю смерть, були знайдені і засуджені", - резумують журналісти.

Біографія Ганни Політковської

Ганна Політковська народилася в 1958 році в Нью-Йорку в сім'ї радянських дипломатів українського походження (її дівоче прізвище - Мазепа). Вона закінчила факультет журналістики МДУ в 1980 році. У 1982-1993 роках працювала в газетах "Ізвєстія" і "Повітряний транспорт, в творчому об'єднанні "ЕСКАРТ", видавництві "Паритет".

У 1994-1999 роках - редактор відділу надзвичайних подій "Общєй газети". З червня 1999 року - оглядач "Нової газети".

З липня 1999 року вона багато разів виїжджала в зони бойових дій і табори біженців в Дагестані, а потім в Інгушетії та Чечні. Ганна Політковська - автор документальної книги "Подорож в пекло. Чеченський щоденник".

За серію репортажів з Чечні в січні 2000 року Політковській була присуджена премія "Золоте перо Росії". Інші її премії: премія Спілки журналістів РФ "Добрий вчинок - добре серце", премія Спілки журналістів за матеріали по боротьбі з корупцією, диплом "Золотий гонг-2000" за серію матеріалів про Чечню.

Ганна Політковська також займалася правозахисною діяльністю: допомагала матерям загиблих солдатів в суді, проводила розслідування корупції в Міністерстві оборони і командуванні Об'єднаних угрупувань федеральних військ в Чечні.

У неї залишилося двоє дітей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.