Уряд рапортує про економічні перемоги, а банкіри - піднімають ціни на послуги

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 5.10.2010 10:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11645

Якщо раніше можна було оплатити рахунок у банку всього за 1-2 грн, тепер комісія може досягати 15 грн. Причому банкіри обіцяють зростання цін і появу нових комісійних зборів.

Півтора роки збиткової роботи змусили банки шукати нові можливості для отримання доходів. З цією метою вони почали підвищувати розмір комісій за додаткові послуги.

Якщо раніше можна було оплатити рахунок у банку всього за 1-2 грн, тепер комісія може досягати 15 грн. Причому банкіри не збираються зупинятися на досягнутому і обіцяють зростання цін і появу нових комісійних зборів, пише "КоммерсантЪ-Україна" в статті "Клиентов взяли на комиссию".

НБУ зобов'язав кредитні установи відзвітувати про розмір одержуваних ними комісійних доходів від кожної операції.

Журналісти вирішили з'ясувати, наскільки обґрунтований несподіваний інтерес НБУ до комісійної політики банків, спробувавши сплатити в їхніх київських відділеннях рахунок на користь юридичної особи. Комісія за цю послугу в середньому оцінювалася у 1-1,2% від суми платежу, але мінімальна сума виявилася несподівано високою.

Так, Астра Банк запросив 8 грн, ВіЕйБі Банк, Прокредитбанк і "Фінанси та Кредит" - по 10 грн, Альфа-банк - 12 грн, УніКредит Банк та Ерсте Банк - по 15 грн.

У відділеннях банків такі високі тарифи пояснили великими витратами на обслуговування, до яких входить низка факторів.

"На розрахунково-касовому обслуговуванні ми майже нічого не заробляємо, але при цьому витрачається багато паперу на квитанції і часу на обслуговування клієнта. Крім того, за останній рік виросли ціни на оренду приміщення в центрі Києва, і зарплати співробітникам потрібно з чогось платити , тому ми підвищили комісії", - пояснила касир одного з банків.

Для порівняння: у 2008 році банки стягували комісію за свої послуги в розмірі 0,2-0,7%, а мінімальна сума в більшості установ не перевищувала 1-2 грн.

Підвищувати комісії банки почали у розпал кризи, коли їхні фінансові результати залишали бажати кращого.

За оперативними даними НБУ, загальний обсяг комісійних платежів на 1 вересня склав 9,5 млрд грн, що становить 10,6% доходів банків.

"Банкам потрібно виживати, для цього вони докладають максимум зусиль. Багато клієнтів припинили платити за кредитами, або для них довелося переглянути умови договорів. Тому потрібно шукати нові джерела доходів", - зізнався голова правління одного з банків.

Виходячи з таких міркувань, банки почали підвищувати комісійні платежі за додатковими банківських послуг.

Одночасно банки змінюють й інші тарифи, і часто – в обхід закону. У багатьох з них отримання довідки про наявність рахунку обходиться в середньому в 10 грн. Але за її оформлення в банку "Форум" з журналіста взяли 100 грн, тоді як у договорі була зазначена сума 25 грн. У прес-службі банку відмовилися повідомити причину чотириразового зростання тарифу. Співробітник одного з офісів "Форуму" пояснив це так: банк безкоштовно оформляє рахунок, обслуговує карту, і йому потрібно заробляти хоч на чомусь.

У майбутньому можуть з'явитися нові види комісійних зборів. Так, в березні-квітні чотири російські банки почали стягувати комісію в розмірі 7% з вкладників за поповнення депозиту, а федеральна антимонопольна служба почала перевіряти їх тільки у вересні.

"У деяких закордонних установах клієнт окремо оплачує консультації при виборі схеми погашення кредиту і при його обслуговуванні, якщо виникають якісь труднощі. Це нормальна практика, в деяких випадках доводиться створювати індивідуальну схему погашення позики. У нас така комісія теж може з'явитися в майбутньому" , - розповів заступник голови правління одного з великих банків.

Необхідність запровадження нових чи збільшення існуючих комісій банкіри пояснюють турботою про комфорт клієнтів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.