КВУ назвав найбільш популярний спосіб фальсифікацій на минулих виборах

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 8.11.2010 21:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12017

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко назвав найпоширеніші методи фальсифікації і найбільш вразливі етапи підрахунку голосів на місцевих виборах.

«Найбільш вразливий (до фальсифікацій етап голосування. — ред.) — це голосування і підрахунок голосів на дільницях», — заявив Черненко. На його думку, на цьому етапі найчастіше використовували такий метод фальсифікації, як підкуп виборців і псування бюлетенів, в яких голос відданий за «неправильного» кандидата.

«У день голосування можливі фальсифікації і при голосуванні на дому. Якщо більше 5% (виборців — ред.) голосує на дому, це очевидно вже нездорова цифра», — зазначив голова Комітету виборців, додавши, що на таких ділянках необхідно уважніше контролювати підрахунок голосів.

Під час підрахунку голосів у територіальних комісіях або на ділянках, за словами Черненка, найпоширенішим методом фальсифікації було псування бюлетенів: у бюлетенях ставили ще одну галочку і робили їх недійсними.

Черненко зазначив, що найбільшу кількість порушень продемонстрували кандидати-мажоритарники. «Мажоритарні вибори вони завжди більш проблемні і менш демократичні», — пояснив він.

Окрім того, значних маніпуляцій з явкою на виборах, за його словами, не було. «Явка по Україні становила понад 40%, хоча ми очікували на більшу», — пояснив він, додавши, що всі соцопитування прогнозували явку близько 60%. Але через великі черги на дільницях і розчарування виборців бажаючі проголосувати не проголосували.

«Це дуже тривожний сигнал... Політикам потрібно задуматися. Багато в чому це ставлення до політиків, до влади, до опозиції», — вважає глава комітету.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.