Пластиліновий мультик про чупакабру зліпили діти із Чорткова (відео)

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.11.2010 16:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12295

«Базар або нереальні трафунки». Пластиліновий мультфільм під такою назвою створили діти у Чорткові. Розпочали роботу у червні, а вже в жовтні мультик побачив світ. На створення мультфільму витратили 4 кілограми пластиліну.

Колектив авторів

Пластиліновий мультфільм тривалістю більш ніж шість хвилин зняли діти з гуртка фотографії «Первоцвіт» у Чорткові. Щоб створити анімаційний фільм дітям та їхньому вчителю знадобилося декілька кілограмів пластиліну, ціле літо роботи та понад 3000 кадрів, зроблених цифровим фотоапаратом, повідомляє “20 хвилин”.

- Робити пластилінові мультики - дуже копітка робота, яка займає багато часу та потребує витримки, - розповідає керівник фотогуртка Олег Марчак. - Адже кожен рух пластилінової фігурки - це десяток фотографій. Займалися мультиком з червня, а закінчили аж у жовтні.

Сценарій мультфільму учасники фотогуртка писали колективно - кожен придумував якісь епізоди. Відтак у сюжеті фігурує і чупакабра, яка виявляється сусідським п’яничкою. Є і тітка, яка приїхала із заробітків. І продавці з ринку, які намагаються продати “труйку” для городу, від якої “жуки виздихати не виздихають, але вже того здоровля мати не будуть”.

- До сценарію увійшли жарти з нашої, здебільшого чортківської народної творчості, - розповідає Олег Марчак. - Вони - кумедні і близькі нам, чортківчанам. Дія мультика відбувається на нашому чортківському ринку. На фоні виліпленої з пластиліну чортківської ратуші. Для нас, чортківчан, це місце є неабияк впізнаване. До того ж, цей ринок є живим анекдотом. Гуляючи там, можна побачити та послухати багато комедійних ситуацій, які навіть придумати важко.

Сашко Марчак допомагав фотографувати «Базар або нереальні трафунки». Також його голосом говорять кіт та частково хлопчик. Найбільше з мультфільму йому подобається продавець взуття.

Більшість фігурок для мультика виліпила найстарша учасниця гуртка - Таня Ясінчук. Вона, за словами вчителя, має хист до творення скульптурок людей та предметів.

- Діти хотіли зняти живий короткий фільм, - розповідає Олег Марчак. - Для мультиплікації потрібно аж надто багато часу. Діти уже знають, як робляться мультфільми, а тепер їм було б цікаво дізнатися про звичайне кіно.

Але бажання дітей замало, щоб зробити кіно. Адже у фотогуртку немає жодної відеокамери.

- На фотогурток держава не дає ніякого обладнання чи коштів на його закупівлю, - розповідає вчитель. - Мультик фотографували на мій особистий фотоапарат-дзеркалку. Також для занять використовую свій старий фотоапарат. Ним користуються діти, які не мають своїх камер. Тож відеокамеру нам точно ніхто не купить чи не дасть у користування. Але хотілось би таки зняти.

Монтував мультфільм Роман Країнський. Комп’ютером він користується з дитинства, але «Базар або нереальні трафунки» став його монтажним дебютом. Мультик він передивлявся найчастіше з усіх. Саме завдяки йому сфотографовані пластилінові фігурки, ожили і перетворились у повноцінних персонажів.

«Базар або нереальні трафунки» – мультфільм про один день з життя чортківського ринку, продавців та покупців, простих мешканців містечка. А також про те, що хвилює більшість – вибори та чупакабра. Автори мультику вирішили не зупинятися на одній серії. Тому зараз обдумують продовження нереальних трафунків з життя Чорткова, зазначає ІНТБ


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.