Через зміну клімату небезпечні для людини акули можуть з’явитися у Криму

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 7.12.2010 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12383

Через наслідки глобального потепління, за 10 років блакитні акули будуть зустрічатися в прибережних водах Криму.

Про це заявив морський біолог з Керчі Євген Губанов.

"Вода в Чорному і Мармуровому морях поступово теплішає, і блакитні акули в гонитві за їжею можуть запливати в них з Середземного. Якщо потепління триватиме такими темпами, як зараз, через 10 років блакитні акули будуть зустрічатися в прибережних водах Криму. Теоретично вони безпечні. Але якщо будуть голодні, можуть напасти і на людину", - наголосив він.

Губанов вивчає акул вже 40 років, в тому числі працював і в Шарм-ель-Шейху.

"Стільки акул біля берега могло з'явитися тому, що у них почався період розмноження або народження потомства. А взагалі, Червоне море вважається найбільшим розплідником акул у світі, тут мешкає близько 250 видів хижаків! Мені не дуже віриться, що на туристів нападала саме довгокрила акула (таку версію висловлювали дайвери)", - зауважив учений.

За його словами, таких випадків було зафіксовано всього декілька за останні 100 років. Довгокрила акула могла почати нападати людей, якщо у неї дійсно пошкоджений хвостовий плавець. Тоді акулі важко полювати, і вона шукає біля берега легку здобич, тобто купальників.

"Але судячи по відео, яке відзняли дайвери, це все-таки мако або акула-бик з пошкодженим хвостом", - сказав Губанов.

Нагадаємо, зараз в Шарм-ель-Шейху, де зафіксована низка нападів хижаків на людей, закриті всі пляжі. Рятуючи одну з постраждалих росіянок, єгипетський інструктор з дайвінгу поранив акулу з гарпуна. Останньою жертвою акули в Шарм-ель-Шейху стала громадянка Німеччини.

За однією з версій, появу акул біля пляжів Шарм-ель-Шейха спровокували барани, яких перевозили на кораблі. Багато тварин вмирали в тісноті, трупи скидали в море і акули харчувалися ними, пливучи за кораблем.

Фахівцям міністерства у справах охорони навколишнього середовища Єгипту вдалося зловити двох акул - довгокрилу і чорнокрилу, але вони виявилися непричетні до трагедій.

Як повідомлялося, акула в Єгипті покусала українця.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.