У Луцьку продавали медовуху-«антимоскалін»

Автор/джерело -  © “Волинські новини”



Дата публiкацiї - 14.01.2011 01:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12781

На фестивалі «Питні меди-2011» 9 січня у Луцьку найкращими медоварами України визнали бджолярів з Волині, Чернігівщини та Харківщини.

Фестиваль пройшов утретє. Як і минулого року, його провели в рамках етно-дійства «Різдво у Волинській родині».

У Луцьк прибуло близько двадцяти медоварів з десяти регіонів України.

Фестиваль тривав 8 й 9 січня. Впродовж дійства медовари представляли свою продукцію, пропонували її продегустувати та купити.

Серед товарів - найрізноманітніша продукція з меду, воску, прополісу, маточного молочка та інших продуктів бджільництва.

Один з пасічників Миколаївщини заманював лучан скуштувати своєї медівки, жартуючи, що це справжній «антимоскалін». Бо такий напій можуть пити та варити лише українці.

За бажанням зразки медових напоїв бджолярі надавали дегустаційній комісії, яка за бальною системою визначала найкращі зразки медівки.

До складу комісії увійшли спеціалісти Держспоживстандарту, винної справи, досвідчені бджолярі та навіть депутат Луцької міської ради Анатолій Бірюков. Загалом на конкурс медовари подали близько 30 зразків.

Переможців визначали у чотирьох номінаціях: меди, ставлені без додавання соку, з додаванням соку, меди варені без додаванням соку та з додаванням соку.
Члени дегустаційної комісії відзначили, що у порівнянні з першим конкурсом у 2009 якість напоїв виросла у декілька разів.

Як зазначив голова Гільдії медоварів України Василь Барабаш, медоваріння в Україні – галузь дуже перспективна і за останні роки вітчизняні спеціалісти набули неабиякого досвіду і вміння.

Барабаш запевнив, що питні меди українців знані закордоном, як елітний напій. Однак, підтримки з боку держави недостатньо. Медовари сподіваються на діалог з владою щодо впровадження спрощеної системи дозвільних процедур та контролю за їхньою продукцією.

«Якщо у Франції є 2,5-3 тисячі виноробів, то в Україні лише шість офіційних. Тому ми і маємо 95% винного фальсифікату на прилавках», - зазначив Барабаш.

Якщо у вас покотилися слинки - ви справжній УКРАЇНЕЦЬ!



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.