Україні лишилося наздогнати В’єтнам

Автор/джерело -  © HTH



Дата публiкацiї - 30.10.2006 21:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1309

Україна вступить до СОТ лише після В’єтнаму. А питання про членство цієї країни в Світовій організації торгівлі розглядатимуть тільки у лютому.

Міністр економіки Володимир Макуха заявив, що навіть у разі ухвалення сотівських законів та вирішення всіх непорозумінь із Киргизстаном стосовно українського зовнішньополітичного боргу, раніше кінця зими Україна до такої бажаної організації потрапити не встигне. В декого з народних депутатів своя думка. Стверджують, що уряд навмисно затягує процедуру вступу, адже це вигідно Росії.

У середу з приводу сотівських законів парламентарі не битимуться, - обіцяє міністр економіки Володимир Макуха. 16 законопроектів, запропонованих Секретаріатом Президента, жодних нарікань не викличуть. Утім, раніше Дня захисника вітчизни про Україну в СОТ все одне не згадають.

Володимир Макуха, міністр економіки України:
«Навіть за всіх цих умов раніше лютого, коли відбудеться засідання Генеральної ради СОТ, казати, що раніше відбудеться вступ, не відповідає дійсності».

У лютому до СОТ прийматимуть В’єтнам. Ми - наступні, - каже міністр. Поняття синхронізації вступу з Росією, яке вигадав минулого тижня очільник російського уряду Фрадков, тут насправді ні до чого. Просто Москва занепокоєна збільшенням контрабанди дешевого цукру та спирту, яке може виникнути після українського сотівського прориву.

Володимир Макуха, міністр економіки України:
«Ні про яку синхронізацію мова не йде. Мова йде, ми консультуємось, ми знімаємо занепокоєння, яке є у наших торгівельних партнерів».

Міністру економіки не вірить народний депутат Ксенія Ляпіна. Вона каже: Росія тепер у складній ситуації. Великі країни не дають їй вступити до СОТ, вимагаючи чіткої енергетичної політики. А цього, на думку пані Ляпіної, Москва обіцяти ніяк не може.

В той самий час східний сусід не хоче давати козир і українській стороні, яка вже однією ногою в СОТ.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України:
«Розуміючи, що гальмування її вступу, і, відповідно, після вступу Росія вимушена буде домовлятись з Україною, призводить до того, що Росія чинить політичний тиск через свою 5-ту колону. І така колона є в провладній коаліції».

Не полишає надії зустріти Новий рік разом із півторастами членами СОТ лише президент. Тому і збирає черговий круглий стіл.

Павло Жебрівський, народний депутат України:
«Сьогодні, максимально завтра, відбудеться зустріч президента з лідерами фракцій як раз по розгляду сотівських законів. В першу чергу про ПДВ на с/г продукцію, по брухту кольорових та простих металів».

Своєю чергою, прем’єр пообіцяв не гальмувати процес подання сотівських документів. І максимум сприяти в їх розгляді парламенту.

Віктор Янукович, прем’єр-міністр України:
«Уряд планує у листопаді якщо не всі, то більшість законів прийняти».

Аби ухвалити всі закони у парламенті, потрібно три тижні та політична воля депутатів. Комуністи вже пообіцяли поставитись до сотівських документів відповідально і приблизно так, як це було в минулому скликанні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.