Кабмін створив науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.04.2006 16:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=131

Кабінет Міністрів створив державний науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф.

Про це сказано в постанові Кабміну N534 від 19 квітня 2006 року.

Ця бюджетна наукова установа стане наступником Державного науково-виробничого підприємства "Центр захисту культурної спадщини від надзвичайних ситуацій", створеного МНС у 2001 році на базі тимчасових наукових колективів. Останні в рамках виконання Національної програми мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на договірних засадах виконували роботи з порятунку і збереження етнокультурн69их надбань уражених районів Українського Полісся.

Центром було виконано низку наукових робіт, важливих для збереження національних культурних цінностей. Зокрема, "Комплексне дослідження матеріальної і духовної культури потерпілих районів Українського Полісся", "Комплектування, консервація та наукове опрацювання музейно-архівного фонду історико-культурної спадщини потерпілих районів Полісся", "Археологічне дослідження древнього Чорнобиля", "Збір та опрацювання рухомих пам'яток культури радіоактивно забруднених районів Полісся”. До 20-х роковин Чорнобильської катастрофи Центр підготував виставкові експозиції.

Під час виконання наукових робіт проведено 7 комплексних та 8 тематичних експедицій у радіоактивно забруднені райони Полісся, зону відчуження та місця компактного проживання переселенців із зони відчуження. Зібрано понад шість тисяч рухомих пам'яток матеріальної культури та значний фонд польових матеріалів - майже 42 тисячі наукових документів. На базі культурних знахідок підготовлено і видано 4 лінгвістичні збірники ("Говірка села Машеве Чорнобильського району" та інші), наукова монографія "Весільний ритуал Центрального Полісся: традиційна структура та реліктові форми ( середина XIX-XX ст.)".

На сьогодні Центр утримує архівно-музейний фонд, що налічує понад 10 тисяч історико-етнографічних експонатів та майже 120 тисяч архівних документів.

Однак, Центру, як госпрозрахунковому підприємству, проблематично не лише проводити пошуково-рятувальні дослідження, а й належно утримувати та зберігати зібраний архівно-музейний фонд, який є державною власністю.

Саме тому рішенням Уряду його перетворено у спеціалізовану бюджетну наукову установу - Державний науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф. Одним з головних завдань його буде врятування, збереження та відтворення етнокультурного комплексу уражених територій України, які після Чорнобильської катастрофи перестали існувати як цілісний культурно-історичний континуум (місце неперервних утворень). Зокрема, буде забезпечено реалізацію Закону України "Про охорону культурної спадщини", сформовано музей-архів етнічної культури уражених районів Українського Полісся. Все це стане основою науково-інформаційної бази даних про національні, культурні та історичні цінності, врятовані у зонах надзвичайних ситуацій та катастроф.

Іншим завданням нового Центру стане розробка науково-організаційних і методологічних основ та методів превентивного захисту та врятування національних історико-культурних надбань від техногенних катастроф.

Світовий досвід показує, що поряд з безпекою людського життя, захист архівних, історичних та культурних національних надбань від техногенних катастроф є пріоритетним напрямком державної політики. Цей напрямок є надто актуальним і для нашої держави, де феномен національної культури й духовності, а також історичної пам'яті народу, як основи відродження й самоствердження нації, має важливе суспільно-політичне значення.

Як повідомляло раніше, 29 липня 2005 року Кабмін реорганізував Державну службу контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.