Братня дружба. Кремль знову вдається до політичного шантажу України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 17.03.2011 13:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13434

Владімір Путін застеріг про можливість “розбудови кордону” проти українських товарів, якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС. Економісти вважають це політичною заявою, що суперечить законам економіки.

У разі значних поступок України під час створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом Києву не варто сподіватися на збільшення експорту своїх товарів до Росії та союзних з нею країн, заявив Путін під час засідання Міждержавної ради ЄВРАЗЕС.

Він пообіцяв "почати вибудовувати кордон" аби протистояти товарам, які Україна не зможе експортувати до Європи. Російський прем'єр додав, що інтеграція України в структури Єдиного економічного простору (ЄЕП) та у Митний союз пострадянських держав, на його думку, "були би більш повноцінними ".

Нервова реакція Москви?

Однак, як сказав Deutsche Welle директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, в заяві Путіна дуже багато політики і дуже мало економіки. І що нервова реакція Мокви спостерігалася завжди, коли Київ розширював економічні зв'язки з третіми країнами. Зокрема, заяви подібної тональності звучали від московських можновладців і перед вступом України до Світової організації торгівлі.

Економіст нагадав, що вільна торгівля стала "мінімально можливим інструментом захисту своїх економічних інтересів" і що його використовують практично всі країни світу. "Україні слід шукати виходу на більш активні, більш розвинуті ринки. Якщо порівняти ВВП в Євросоюзі та Росії, то зрозуміло, що там, де він вищий, є потенційно більший попит на різного роду товари", сказав Бураковський. Він підкреслив, що такий перебіг не означає відмови від зони вільної торгівлі з Росією.

Дискримінаційна заява

За словами економіста, багато країн світу мають по кілька зон вільної торгівлі з різними державами. Ставити ж питання про торгівлю лише з однією стороною, на думку науковця, означає суперечити економічним законам, згідно з якими відбувається рух товарів по цілому світі.

Тим часом, на демарш Путіна відреагувала Українська аграрна конфедерація. Вона назвала дискримінаційним можливе обмеження Росією імпорту українських товарів на її територію в разі створення зони вільної торгівлі України з Європейським Союзом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.